Strani

nedelja, 16. november 2014

GOZDNI VRT-DIVJA HRANA




Gozdne dobrote, ki jih je težko najti . Poznate Ropoše?




Zgodnje nedeljsko jutro se odpravim v gozd. Sprehod  po svežem zraku in če bo kaj sreče še  divja hrana...za nedeljsko kosilo.

Tricholoma portentosum ali zimska kolobarnica raste prav v tem času. Pravijo ji tudi Sivka, Snežka v Prekurju pa Ropoši. Tudi moji predniki so jo radi nabirali in velja za pravo poslastico. Ima prijeten vonj po sveži moki. Raste v mešanih gozdovih pozno jeseni ali v začetku zime, v risih, tako če najdeš eno  jih je sigurno še več v okolici. Problem je, ker so skrite pod listi in jih moraš res počasi iskati. 

Ampak splača se...

Pripravila jo bom po receptih moje babice, ki mi ga je povedala mama. Je zelo preprost, brez nekih dodatkov, tako, da pride okus Ropoša res do izraza. Ropoši se očistijo in z vlažno krpico obrišejo klobučki. Narežejo se na pol centimetra debele kolobarje. Na vročem olju jih popečemo in predem spustijo vlago posipamo moko, samo toliko da moka posrka sok.  Zapečti se morajo svetlo rjavo hrustavo. V posebnem loncu skuham dödöle (Prekmurska specialiteta) ali krompirjeve žgance.

Še tople jih dam na krožnik in potresem z hrustljavimi Ropoši. Zraven še solatka iz vrta, kozarec domačega vina in kosilo je za moj okus popolno.

Kako jih pripravite vi?


1 komentar: