Strani

sobota, 15. november 2014

KISANJE ZELJA DOMA



Kako pripraviti odlično domače kislo zelje?




Zdaj že tretje leto novembra kisamo zelje. Najboljša sorta je Varaždinsko zelje.



Količina za našo družino je nekje 100 kg, to so štiri vreče. Pet ljudi konča s pripravo te količine zelja v dveh urah. 

Za kisanje zelje pripravim:
  • posodo, ki je namenjena za kisanje,
  • lesene deske in nože,
  • posodo za odpadke ,
  • posodo za dodajanje začimb in mešanje,
  • večjo posodo in večji lesen rezalnik za očiščene glave zelja,
  • začimbe: sol-1.7-2 kg, brinove jagode, lovor, poper v zrnu,
  • nekaj zelenjave in sadja-5 kosov za to količino: paprike, jabolka in kutine.

Delo si razdelimo tako, da vsak dela nekaj:
  • odstranjevanje zunanjih listov in rezanje na polovice,
  • izrezovanje kocenov,
  • ribanje,
  • dodajanje začimb in dodatkov ter mešanje,
  • polnjenje posode za kisanje-stiskanje zelja z roko, tako da se začne izločati tekočina.


Ko je posoda polna, je na vrhu zelje že vse zalito s tekočino. Pomembno je, da je zelje dobro prekrito s tekočino, da iztisnemo zrak, saj je za kisanje zelja potrebno brezzračno okoljeV prvih dneh se začno razvijati bakterije, ki porabijo kisik, nato pa pride do razvoja mlečno kislinskih bakterij, ki v brezzračnem okolju pretvarjajo sladkor v mlečno kislino. 

Na vrh položim okroglo deščico, ki ima enak premer kot posoda in granitno kocko, ki naribano zelje obteži, da je potopljeno v tekočiniPosodo z zeljem imam v kuhinji, kjer je temperatura nad 20 stopinj. V začetku, prvi ali drugi dan  se nabere še več tekočine, ki jo odstranjujem le toliko da ne teče čez rob posode.

Po treh dneh se že pojavijo pene, ki jih sproti odstranjujem.  Zelje čez 20 dni "operem", odstranim kvarne bakterije na vrhu, operem deščico in utež. Položim ju nazaj na zelje. Posoda je v kuhinji cca 5 tednov oziroma ko zadiši po kislem zelju, prestavim posodo v klet. Še enkrat preverim barvo zelja zgoraj. Če je vse ok, nalijem vodo v prelivni rob posode in pokrijem z pokrovom. 

Všeč mi je, da kislo zelje preprečuje gnilobne procese v črevesju, pomaga pri izločanju strupenih snovi, pospešuje gibanje hrane v črevesju, zmanjšuje poapnenje žil in znižuje krvni tlak. Povečuje tek in prezgodnje staranje.

Prehranska vrednost kislega zelja je 25 kcal na 100 g in vsebnost C vitamina 122 mg. Torej doma kisano zelje je prava bomba C vitamina in ga imam rajši iz domačega zelja, kot iz kupljene limone, kjer je C vitamina  53 mg. Priporočen dnevni vnos C vitamina  za odrasle pa  je 100 mg.

Probajte kisati zelje tudi sami, mogoče prvič samo nekaj glav v večji 5 l steklenici, za obtežitev pa majhen krožnik in na njem opran kamen..., če bo uspelo, lahko postopek ponovite ko ga pojeste.

... zagotovo bo zelja hitro zmanjkalo :)







Ni komentarjev:

Objavite komentar