Strani

petek, 25. julij 2014

ŠKROPIVO ZA PARADIŽNIK IN OSTALE PLODOVKE


Doma pripravljeno škropivo

Razne bolezni paradižnika so na pohodu.

Zaradi vlažnega vremena preventivno škropim paradižnik in tudi ostale plodovke.

Pripravila sem si  naravno škropivo.

Potrebujemo:

1kg preslice
30 dkg žajblja
vedro vode prostornine 10 l
sodo dikarbonono-2 jedilni žlici
olje-4 jedilne žlice
ekočistilo za posodo-4 jedilne žlice
cimet


Preslico namočim v 10 litersko plastično vedro za 24 ur v vodo. Po 24 urah dam preslico v velik lonec in nekaj vode v kateri se je namakala preslica. Kuham počasi pol ure. V drugem loncu skuham žajbljev čaj. Oboje ohladim in zmešam v plastičnem vedru. Dodam 2 jedilni žlici sode, 4 žlice olja, 4 žlice eko čistila za posodo in nekaj cimeta v prahu. Z leseno žlico vse premešam. Škropivo je pripravljeno za uporabo. 

Predvsem pri paradižniku je pomembno, da sproti odstranjujemo zalistnike in odstranjujem spodnjem liste ko so v prvi etaži plodovi. Ko odcvete četrta etaža odrežem tudi vrh paradižnika. Sproti odstranjujem vse poškodovane liste.Še nekaj fotografij plodovk konec julija...
4 komentarji:

 1. super zgledajo te vaše rastline!

  OdgovoriIzbriši
 2. Hvala za odličen recept; tudi preslice in žajblja imam dovolj.

  OdgovoriIzbriši
 3. Preslica-proti plesni, soda bikarbona-proti plesni in pomaga pri poškodbah rastline, žajbel-poškodbe, cimet-proti ušem, olje in milo-da se dobro prime na rastlino.

  OdgovoriIzbriši
 4. zdravo,

  samo preslico že več let uporabljam kot škropivo - uspešno (česen, čebula), vendar jo redčim (1l preslice, 5l vode). Zanima me ali se ta pripravek uporablja 100% ali razredčen?
  Lep pozdrav alenka

  OdgovoriIzbriši