Strani

torek, 11. november 2014

SOLATNI VRT POD "ZIMSKO KAPICO"




Zelenjava v jesenskem in zimskem času



Preprosta in poceni rešitev za zaščito zelenjave, v jesenskem in zimskem času, so loki iz vrbovih šib. Meni osebno so te konstrukcije zelo lepe, škoda je, ker se pod kopreno ne vidijo pozimi.

Spomladi, ko odstranim kopreno, jih pa pustim na gredi in jih uporabim za kakšno kumaro da pleza po loku ali pa privežem sadiko melancana ali paprike.. Tudi paradižnik češnjevec sem razpletla po teh lokih.

Naslednji teden bodo temperature pod ničlo, zato mislim da je ta teden skrajni čas.
Ko vrbe porežemo moramo šibe čim prej porabiti oziroma upogniti. Pozneje postanejo trde in se ne dajo kriviti.

Delo ni komplicirano.
Najprej odstranim z vrtnimi škarjami stranske vejice.
Šibe zapičim na rob grede na vsakih 40 cm. Iz ene šibe naredim lok, da preverim kakšno dolžino potrebujem . Ko mi višina loka odgovarja, vse ostale šibe narežem na enako dolžino. Stopim na drugo stran grede in proste konce šib zapičim v zemljo. Če gre, najmanj 40 cm. Nato vzamem debelejšo šibo, ki jo dam na vrh loka. Z razgradljivimi vezicami za trto povežem vse loke  na temenu z to debelejšo šibo. Nato enako ponovim spodaj na eni in drugi strani.
Nato čez loke napnem zimsko kopreno. Na robovih na kopremo položim opečne tlakovce zaradi močnih vetrov. Lani sem tako imela celo zimo solato, je pa res, da niso bile temperature prenizke. Ostanke vrbovih šib, pa bom uporabila za vetrne bariere, kar pa bo opisano v naslednjih prispevkih.

Če imate prostor na vrtu, lahko tudi nekaj vrbovih šib enostavno zapičite v zemljo , lahko tudi v obliki loka in vrbo bo pognala korenine in naslednjo leto imate spet material za razne konstrukcije na gredicah.








Še nekaj česna v kotiček gredice.....


Nekaj dela pa ostane za jutri....pa bo!


Ni komentarjev:

Objavite komentar