Strani

sreda, 10. december 2014

VRT DECEMBRA POD SLAMNATO ALI KOPRENASTO ODEJO





Imate tudi vi svežo zelenjavo decembra?




Po deževnih in vetrovnih dneh se je danes končno pokazalo sonce.


Slamo kot zastirko dodam na gredice tudi pred zimo. Predvsem tam, kjer je še zelenjava. Tako lahko podaljšam čas, da pojemo še zadnje dobrote. 

Zastirka je tudi na gredici  s česnom. Tudi artičoke in kardij zaščitim pred  zmrzaljo.



No... danes 10.12. pa še najdem popek artičoke!

Preden zapade sneg in se zeleni listi poležejo na zemljo, dam zastirko tudi na rastline. Če bo ostra zima, bom zaman čakala naslednjo pomlad nove poganjke artičok.. Tudi rabarbare zaščitim na enak način.

Črni ohrovt ali Nero di Toscana Precoce je odlična zelenjava v jesenskih in zimskih mesecih za juhe in testenine. Uporabljati začnem liste od spodaj navzgor.

Za mineštro dodam kakšen korenček in list blitve s krompirjem  in zdrava topla juha je odlično kosilo za zimske dni.



Na zeliščnem vrtu še cveti ognjič...Vsepovsod so zasajena zelišča-sivke, rožmarin,mete.. zato sem slamo posipala povsod.



V topli gredi pod kopreno pa zaenkrat še lepo raste Katalonski radič ali Catalogna a foglie frastaqliate. Posejan je bil na njivi nekje junija. Septembra sem ga izkopala z korenino in preselila v toplo gredo, ki je pokrita s kopreno. Za solato pobiram najprej zunanje liste in nato proti sredini. Korene bom pustila v zemlji in zgodaj  spomladi bo sveža nova solata.




Mešanica različnih vrst radiča tudi na krožniku deluje zelo dekorativno

Treviški radič ali Rossa di trevisio precoce, je bil na enak način preseljen iz njive v toplo gredo. Rada ga popečem na olivnem olju in zalijem z vinom. 

Zimska solata,  Brune D hiver 


Korenje pa je še vedno v topli gredi............


Ni komentarjev:

Objavite komentar