Strani

ponedeljek, 29. december 2014

VRT IN LUNA V JANUARJU 2015




Vpliv lune na dogajanje na vrtu?


   


Vpliv Lune  na rastline

Če se le da, upoštevam Lunine vplive pri različnih opravilih, kot so setev, sajenje, nega rastlin in pobiranje pridelkov. 
Obstajale naj bi povezave med poljedelskimi opravili in luninimi menami. Teorija govori o dvigajočih se in padajočih Luninih lokih – gre za pot, ki jo Luna opiše od najnižje pa do najvišje točke na orbiti (takrat je najbolj oddaljena od Zemlje). Na tej poti, ki jo Luna opiše, se Zemlji približuje in se od nje oddaljuje, istočasno pa se premika mimo dvanajstih zodiakalnih ozvezdij ter tako Zemlji pošilja sile, ki se izražajo preko zemlje, vode, svetlobe in toplote.
Vsi ti elementi se izražajo skozi razvoje različnih delov rastline: korenine, liste, cvetove in plod. Če pri kmetijskih oziroma vrstnih opravilih upoštevamo vplive kozmičnih ritmov, lahko z izbiro primernega časa za setev, negovalna dela in spravilo pridelkov spodbujamo razvoj določenega dela rastline ter hkrati vplivamo še na zdravje rastlin.
Biodinamični kmetovalci  so kulturne rastline glede na njihove izstopajoče lastnosti razvrstili v štiri skupine, in sicer med korenovke, listnate rastline, cvetnice in plodovke. Za vsako od teh skupin obstajajo vodila glede setve, sajenja, presajanje, oskrbe in spravilo plodov.
Tradicionalni koledarji pravijo, da je najprimernejši čas za setev ali sajenje 4 ali 5 dni pred polno luno.
Ko nastopi zadnji krajec, naj bi sejali vrtnine, ki ne smejo prezgodaj tvoriti semen ali se razcveteti. To so na primer bazilika, česen, blitva, pesa, čebula, komarček, kapusnice, endivija, špinača, motovilec, pa tudi čebulnice, korenike in gomolji. Ob zadnjem krajcu je najbolj primerno shranjevati sadje in zelenjavo (česna, čebule, krompirja), sušiti zelišča in obdelovati tla (oranje, gnojenje, rahljanje …).
Zadnji krajec je tudi čas, ko opravljamo večino del na vrtu, sadovnjaku in gozdu – presajanje, obrezovanje, cepljenje in sekanje lesa. Staro pravilo pravi, da moramo vse, kar zavira rast in razvoj, opraviti ob zadnjem krajcu.
Večino vrtnin sejemo ob prvem krajcu. Izpostavljamo predvsem kumare, bučke, jajčevce, paprike, peteršilj in vse druge vrste zelenjave, katere plodovi se razvijejo na površju. Čas prvega krajca je tudi najbolj primeren za pobiranje vseh vrtnin, ki jih bomo porabili sveže.



vir:http://www.utrinek.si/lunin-koledar



Ni komentarjev:

Objavite komentar