Strani

sreda, 16. april 2014

RABARBARA




Prva spomladanska trajnica z božanskim okusom ...


 

V nekoliko senčnem prostoru vrta raste rabarbara. Ta trajnica je prva, ki spomladi navdušuje naše brbončice. Sadiko rabarbare lahko kupimo v rastlinjakih in ravno sedaj je pravi čas, da jo posadimo na vrt. Tisti, ki imate več časa za vrtnarjenje pa si lahko sami vzgojite sadiko iz semen, ki so na voljo v semenarnah.


Rabarbara na našem vrtu raste v glinenih loncih brez dna. Tako lahko rabarbara raste v višino proti svetlobi. Peclji so daljši, sočni in lepe rdeče barve. Zastirka iz slame je celo sezono okrog lonca, pozimi pa dam slamo tudi v lonec, saj je tako zavarovana proti zmrzali.


Rabarbara ima odlično hranilno vrednost in vsebuje vitamin C, železo, kalcij, fosfor in mangan. Listi zaradi prevelike vsebnosti oksalne kisline niso užitni, uporabljamo pa lahko stebla, ki so zeleno do rdeče barve. Steblo pred uporabo olupimo, da odstranimo trdo nitkasto strukturo in blanširano, da dobimo prijeten okus.

Na spodnji sliki je rabarbara pripravljena za pripravo odličnih sladic, marmelad, kompotov...


Moja najljubša in najokusnejša jed iz rabarbare je pita :) 

RECEPT ZA PITO
TESTO:

100 g skute
3 žlic mleka
3.5 žlic olja
1 jajce
50 g sladkorja
200 g moke
1 žlička pecilnega praška
sol
NADEV:

300 g skute
100 g sladkorja
1 vrečka vanili pudinga
1 jajce
25 g masla
400 g sadja - rabarbara ali slive, ribez, hruške...

Vse sestavine za testo zmešamo in oblikujemo kepo testa. Na okrogel pekač namazan z maslom premera 26 cm z rokami porazdelim testo, debeline cca 1 cm, tudi po robu pekača.

Sestavine za nadev preprosto zmešamo. Skuta bo piti dala svežino in nežnost, puding pa bo omogočil čvrsto strukturo. Nadev porazdelimo po testu in na vrh zložimo narezano sadje. Sadju lahko dodate tudi mlete oreščke ali zmleta zelišča: meto, meliso (ali druge okuse, ki jim imate radi).

Pita naj se peče cca 30 min na 200 stopinj ali do takrat ko rob testa postane svetlo rjav.



... Dober tek ...

Rabarbara pa ni uporabna samo v kuhinji, temveč jo lahko uporabimo tudi na vrtu kot gnojilo.

Olupke in liste nikoli ne zavržem. Narežem jih  na majhne koščke in uporabim kot zastirko  na vrtu ali pa jih pustim vodi, da se pod vplivom mikroorganizmov razgradijo in ko brozga zavre jo uporabim za gnojilo.

Škropivo iz rabarbare je odlično pri zatiranju uši. Za insekticid iz rabarbarinih listov  uporabim cca 1 kg listov in 5 l vode, ki jih kuham in po 10 minutah vrenja pustim da se ohladi in tekočino precedim. Pripravljeno škropivo natočim v posodo za škropljenje in poškropim rastline na vrtu. Odganja gosenice, uši, korenjevo, čebulno in porovo muho.



Moje hčerke so svetlolaske in si z prevretkom rabarbarinih listov v vodi izperejo lase, ki zasijejo v zlatem lesku :)




8 komentarjev:

  1. Od dne ko sem gledala odajo na TV vsak dan pogledam, če je kaj novega, veselim se vsake napisane besede.Navdušena sem nad vašim vrtom, vašim razmišljanjem in pridnostjo vseh vas.Jaz živim na drugem koncu Slovenije (Nad Polhovim Gradcem na 800 m) tako,da so pogoji za vrt pri nas precej drugačni, vendar pa bom, kot vidim, od vas pridobila nova znanja, nekatera pa zagotovo prenesla tudi v svoj vrtiček, znanja nikoli ni preveč.Srečno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni
      A veste da sem nekako spregledala vaš komentar, sedaj ko sem odgovarjala na spodnjega sem ga zagledala vašega...samo par let je razlike.
      Me veseli, če najdete kaj koristnega za sebe. Lep pozdrav vam pošiljam pa brez zamere. Tanja

      Izbriši
  2. Kje pa se lahko dobijo glineni lonci?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lonci so okrasni za lončnice.Dno smo odrezali. Obrnjeni so postavljeni zgodaj spomladi na rabarbaro.

      Izbriši
    2. Avtor je odstranil ta komentar.

      Izbriši
    3. Super...pečem jo non stop samo sadje se menjava glede na sezono.
      Lep pozdrav Tanja

      Izbriši
  3. Ravno včeraj sem spekla pito po vašem receptu. Namesto rabarbare sem dodala jabolka. Pita je bila odlična! Hvala, da ste recept delili z nami.
    Pozdrav iz Prlekije! Mojca

    OdgovoriIzbriši
  4. Pozdravljena ga. Mojca
    Me veseli, da vam je všeč recept...
    Lepo vas pozdravljam !

    OdgovoriIzbriši