Strani

torek, 28. januar 2014

VISOKE GREDE NA VRTNIH TERASAH





Na mojih vrtnih terasah je glinena zemlja, težka za obdelovanje. Več let bi trajalo, da bi tu­kaj izboljšali zemljo, zato je odlična rešitev visoka greda, ki omogoča,da takoj sadiš.


Beri dalje / read more ...
RDEČA BLITVA IN MELANCANI NA VISOKI GREDI



Za visoke grede smo uporabili les akacije, ki smo ga nažagali na 3cm  debele deske. Grede so široke 1,2 m, dolžine pa koliko je pač bilo prostora na terasi cca 4,0 m. Visoke  so cca 0.7 m.
Orientirane so sever jug. Na severni strani je zapuščena parcela, kjer je nekaj grmovja, kar zadržuje severni veter.
Mislim, da bom na tej strani – proti severu zasadila vrbe - kot vetrno zaščito. Uporabljam pa jo tudi za loke in pletene ograje, tako da vrb ni nikoli zadosti.

TOBAK NA VISOKI GREDI

AKACIJA- DESKE




Prvih 15 cm zemlje smo premaknili na stran. Na dno korita smo dali trhla debla breze in jelše, nato je sledila plast zemlje, tako da so se zapolnile večje luknje med debli.  Sproti smo zalivali z vodo. Sledile so manjše veje breze in šibe iz vinograda. Nato smo izmenično dodajali listje iz gozda, pa zemljo,slamo pa spet zemljo,pa suho seno, proti vrhu pa zemljo pomešano s hlevskim gnojem in kompostom. Grede sem lepo zalila in naslednji dan sem že sejala solato.
Na vsaki terasi sta dve koriti, torej 6 korit. Razdalja med koriti je 60 cm, tako da lahko peljem s samokolnico direktno med gredice.
Na eni gredici sem imela posajeno batato ali sladki krompir in pridelek je bil obilen.




Ta naložen material, kot lazanja, je počasi razpadal, sproščala se je toplota, povečala se je zračnost in rastlinam je to zelo odgovarjalo.
Najbolj pa sem vesela, da se ti ni treba sklanjati, preprosto se usedeš na desko med dvema koritoma in piješ kavo in tu pa tam izpuliš kak plevel, če mu sploh uspe zrasti iz zastirke. Vse gredice imam pokrite s slamo, tudi poti, tako da okopavanja skoraj ni. Iz vrbovih palic sem naredila loke, ki sem jih vzdolžno povezala. V vročih dneh služi kot senčnik, v mrzlih dneh pa imam pokrito z zimsko kopreno in solata je še zdaj konec januarja.


Na prostorih teras, ki so še ostali, pa bom letos naredila še vrt na slamnatih balah. Berem knjigo…..



2 komentarja:

  1. Tanja, pozdravljeni. Imate super blog. Redno ga prebiram in sledim, čeprav skoraj nikoli pa nič ne napišem. Pritegnilo me je, ko ste napisala, da boste naredila vrt na slamnatih balah. No, to sem lansko leto naredila tudi jaz. Malce sem bila razočarana, ker sem mislila, da mi bodo bale ostale trpežne vsaj še za to leto, pa ni čisto tako. So se močno skuhale, tako, da se sedaj že posedajo. Drugače pa sem bila zelo zadovoljna z vsem kar mi je zraslo v njih. Imela sem paradižnik, paprike, bučke, stročji fižol in jagode. Čez vse bale sem imela nameščeno cev za kapljično zalivanje, zato se je tudi tako obneslo. Imela sem 12 bal, letos pa sem jih nabavila 33 in si z njimi naredila nekakšno ograjo okrog vrta. Prav dobro izgleda. Vanje sem posadila tudi rože, zmajeva krila, ter bučke in zelje. Zaenkrat rože delajo zelo dobro, bučke in zelje pa bolj tako tako...Pričakujem vaše izkušnje in vas lepo pozdravljam.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdravljeni!

    Zanima me ali lahko te visoke grede uporabim tudi na strmem pobočju, kjer je pred tem bil vinograd. Zemlja ni urejena v terase, ampak je celoten hrib v stmini. Namesto hlevskega gnoja lahko uporabim samo kompost? Ker sem blizu gozda, lahko uporabim veje drugih dreves? (leskev, bukev, hrast,....)
    Barbara

    OdgovoriIzbriši