Strani

nedelja, 5. januar 2014

NAČRTI 2014

Izkušnje arhitektke pri načrtovanju vrtov



Prvi korak pred delom je izdelava dobrega načrta, ne samo pri arhitekturi, ki je del mojega poklica, tudi pri ureditvi okolice in seveda vrta.
Načrtovanje hiše in okolice pa se seveda prepleta, zato vse izkušnje, ki jih imam združujem in povezujem. Vse stvari morajo biti med seboj povezane. Rada delim izkušnje z drugimi in jih tudi vključujem v projekte, če so le ljudje, ki to razumejo.  Svetujem, načrtujem  in pomagam ljudem pri urejanju domov in vrtov.
Parcela se najprej pregleda, kakšne so naravane danosti, kaj raste, kakšna je lega terena, osončenost, vetrovi in vode... Sledi pogovor z lastnikom, kakšne so njegove želje. Pridobijo se še razni podatki, ki manjkajo in vse te informacije so podlaga za dolgoročni načrt nekega okolja, ki se uresničuje fazno. 




POSESTVO SUHI VRH

Za vsak delček parcele, ki ga bom urejala letos bom uporabljala načela ustreznega prostora, kako lahko nek produkt uporabim za potrebe drugih stvari, kaj spada skupaj in kaj lahko drugim koristi.
Vsaka lokacija nečesa v sistemu mora biti uporabljena na več načinov.
Za lažjo predstavo so priloženi načrti celotne parcele, kjer so prikazana področja.
Mislim, da bi pri vsakem projektu novega doma nekje na parceli morali uporabniki ali načrtovalci razmišljati v tej smeri.
Torej projekt mora biti celovit,funkcionalen,logičen,izrabljeni morajo biti potencijali, ki so dani na parceli,pravilno izbrati lokacije in orientacije vsega-hiše, lope, rastlinjaka,vrta, gred, sadovnjaka....
Vsako parcelo je potrebno razdeliti na področja, upoštevamo kolikokrat moramo posamezni del obiskati.
Področje 0-je središče, kjer se nahaja hiša, gospodarski objekt, zimski vrt....O načrtovanju hiše tukaj nebom govorila, ker je tema urejanje okolic in vrtov. Mogoče bi samo omenila, da uporabljam pot sonca  pri načrtovanju hiše in pri organizaciji prostorov v njej. Torej zjutraj ko se zbudimo, naj nam jutranje sonce posije v kuhinjo, dnevni prostor in jedilnico. Otroške sobe bi naj bile orientirane na zahod, saj so otroci več doma popoldne.Spalnica je naj orientirana na  sever ali sv, poleti bo hladna, pa vzhodno  sonce bo pozitivno vplivalo, da vstanemo iz postelje. Tudi lokacija zunanjih teras je zelo pomembna. Če se le da, rabimo poletno in zimsko teraso,uporabljamo pa obe dopoldan ali popoldan-vse je spet odvisno od sonca....
Seveda pa je vsaka parcela unikatna in potrebno je sklepati kompromise, zato res ne razumem nekaterih ljudi, ki me vprašajo če imam tipski načrt za hišo. Tipskih načrtov ni, če pa jih nekdo ima, so to slabi načrti, ker niso preštudirane vse povezave objekta z okolico.
Področje 1-je v neposredni bližini hiše, to je najbolj intenzivno obdelano in rabljeno področje.
Vrtu v tem področju sama pravim Vrt za dobre juhe-po najkrajši poti s košaro lahko nabereš vse kaj rabiš za v lonec. Vsakega po malo. V tem področju so še lahko rastlinjak,tople grede,prostor za orodje, kurjava itd.
Vsako področje pa mora imeti še mikro območja,torej  za plevel in dele zelenjave ki je ne potrebuješ kompostnik, prostor kjer imaš pripravljeno zastirko-suho travo, slamo, prostor kjer si pripravljaš zeliščne pripravke za gnojenje in škropljenje. V neposredni bližini naj rastejo koprive,preslice in gabez pa rman,baldrijan,rabarbara. Mimogrede natrgaš in namočiš v vodi in počakaš tako dolgo,da je primerno za uporabo.





Ni komentarjev:

Objavite komentar