Strani

sobota, 18. marec 2017

ŽIVA SENČNICA IZ PREPLETENE VRBE IN DIŠEČIH VRTNIC



Od načrta do izvedbe-dišeče senčnice!


Kočno so po pošti prišle moje nove vrtnice. In načrt, ki je bil narisan pozimi se lahko realizira.
Pred hišo bo živa senčnica iz vrbe in vrtnic . Kako smo jo naredili?

Vrbe stare 3 leta so lepo zrasle. Lani poleti sem odrezala vse stranske veje, tako da so sedaj bile lepe brez stranskih poganjkov. Tako so mi všeč, da mi jih je bilo žal porezati.Ampak potrebne so bile za nov "projekt".





Za živo senčnico sem se odločila zato, da bo konstrukcija stabilna več let. Suhe vrbove šibe propadejo po 3 letih. Na zunanji strani senčnice bodo posajene vrtnice, ki sem jih naročila po internetu. Super je, da doma poklikaš na netu, plačaš in čez par dni ti poštar pozvoni in iz avta prinese škatle z vrtnicami  :)

Vrtnice sem skrbno izbirala, morale so biti vzpenjalke, odporne na mraz do-20 stopinj in seveda najbolj pomembno, da so dišeče. In sem jih našla.

1. ISPAHAN


Je damaščanka, z zelo močno dišečimi cvetovi, zelo odporna na bolezni in nizke temperature. Vzgojitelj je neznan-pred 1827 letom


2. JAMES GALWAY


Angleška vrtnica, vzgojitelj Austin, 2000 leta, popenjavka, odporna na mraz s srednje močnim vonjem

3. THE GENEROUS GARDENER


Angleška vrtnica, vzgojitelj Austin 2002 leta, močan vonj po miri in mošusu, cveti celo sezono, odlična popenjavka, odporna do -20 stopinj.

4. FALSTAFF


Angleška vrtnica, vzgojitelj Austin, 1999 leta, visok rožni vrt, popenjavka, veliki cvetovi,močan vonj, zelo odporna na mraz do -20 stopinj.

Vrtnice potrebujem pri kuhanju marmelad, za čaje in pri domači  kozmetiki..



Tako, vrbe smo porezali in se pripravili za izvedbo.

Za lažjo predstavo kaj smo počeli, sem narisala skico.


Senčnica bo okrogle oblike, premera 4.8 m. Z vrvicami sem si označila sredino in skrajne robove kroga. Krog sem si označila oziroma narisala po travi  s pepelom.


V širini 20 cm sem odstranila travo, tako da sem z lopato zarezala na eni in drugi strani. Tako sem travo lažje odstranila.


Na ta pas, kjer je bila odstranjena trava smo položili folijo proti plevelu. Tako bom namreč lažje kosila in vzdrževala vlago ki je prvo leto zelo pomembna da se vrbe ukoreninijo.


Nato je Jakob naredil luknje z železno cevjo premera 8 cm , globoko 30 cm, na vsakih 50 cm.



V vsako luknjo se zabodejo  3 sveže porezane vrbe. Vrba na sredini je vedno vertikalna. Ena leva vrba in iz druge luknje desna se povežeta skupaj nekje na višini 50 cm od tal. Približno na 100 cm od tal pa se do vrbe ki je vedno vertikalna prekrižata vrbi iz desne in leve luknje. Malo zapleteno za razložit ampak na fotografiji je  lepo vidno. 


Luknje sem zasipala z mivko in Gordana jih je zalila.
Zelo pogosto bo potrebno zalivat prvo leto.

Končni cilj je, da se te vrbe na vrhu sklenejo in bo nastala kupola.



V to kupolu bosta dva vhoda, ki bosta z leti oblikovana kot obok. Na vsaki strani vhoda so posajene vrtnice, ki bodo na zunanji strani plezale po senčnici. Moja želja je , da bi prevladovale vrtnice tako, da bi obrasle celo senčnico, vrbe pa bo potrebno obrezovati in prepletati....

Res smo uživali vsi, ki smo ustvarjali!



2 komentarja:

  1. KRASNA IDEJA IN IZVEDBA.

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako dobra ideja. Bravo. Koliko časa je potrebovala da se je kupila zaprla? Kako je sedaj s senčnico?

    OdgovoriIzbriši