Strani

sobota, 14. januar 2017

UREDITEV VRTA

Uredite si vrt po svojih željah. Preberite primer ureditve vrta na šolskem dvorišču.

Za znanega naročnika sem narisala predlog za ureditev šolskega vrta. Preberite kako poteka takšno načrtovanje in na kaj moramo biti pozorni....tudi, če si doma urejamo svoj vrt.

Najprej potrebujete načrt svoje parcele, da si lahko vrišete vaše obstoječe stanje: meje, obstoječa drevesa, označite kje je sever, razne linije komunalnih vodov kot so elektrika, voda, kanalizacija...

KAKO PRIDOBITI SLIKO PARCELE:
Podatke o parceli lahko pridobite na spletni strani  GIS ARSO . Na zgornji desni strani, kjer  piše iskanje vtipkate številko vaše katastrske občine in potem spodaj številko parcele. Trenutni pogled zemljevida si lahko shranite v slikovno datoteko (četrti gumb zgoraj). V spodnjem levem kotu imate označeno merilo... To je podlaga za nadaljnjo delo načrtovanja vrta. 


POMEMBNI DEJAVNIKI, KI VPLIVAJO NA NAČRTOVANJE:
Vi ste najboljši poznavalec vaše parcele, zato je pomembno da vsa vaša opažanja in preučevanja vključitev v načrtovanje vrta. Za svoje naročnike si v načrt obstoječega stanja vnesem podatke, ki jih najdem ob ogledu parcele. Nekatere podatke lahko pridobimo še na internetu. Dejavniki, kot so podnebje, veter, sonce, padavine... so na strani : METEO ARSO

Zelo pomemben je tudi naklon in višina terena. Če nimate geodetskega posnetka, kjer bi videli višine terena si lahko pomagate s naslednjim spletnim orodjem: I OBČINA , če je seveda vaša občina v tem sistemu preverite na zgornjem desnem gumbu Iobčina na spletu

Na določenih točkah terena, ki vas zanimajo si  lahko pogledate kakšna je nadmorska višina. Najvišjo točko določite za 0.00 in vse ostale točke  preračunajte. Tako dobimo naklon terena in lahko lažje načrtujete o  razporeditvi posameznih "con" na vrtu.

Na spodnji fotografiji so prikazani vsi dejavniki, ki jih skrbno preučim, preden načrtujem vrtove. To je tudi zelo pomembna iztočnica tudi za umeščanje arhitekture na določeno lokacijo.

Glede na vse te informacije se določijo najbolj ugodne lokacije kar se tiče namembnosti danega terena. Ob upoštevanju naklona terena lahko predvidimo kam se bo stekala meteorna voda in z dodatno regulacijo terena lahko vplivamo z načrtom tako, da nam meteorna voda ne bo odtekla prehitro iz našega vrta, kjer vodo potrebujemo.


Pri podrobnem izrisu samega vrta smo pozorni na to kakšna je osončenost in res je sonce bistvo vsega. Da bi izrabili  toploto sonca v spomladanskih in jesenskih dneh je tudi zelo pomembno kako bomo posadili drevesa okrog vrta na katero stran  in v kakšni razdalji zaradi sence pozneje.


Uporabljamo čim več naravnih materialov. Tudi ograje so lahko iz žive prepletene vrbe, prav tako senčni prostori za počitek ob vročih poletnih dneh...


Vi ste najboljši poznavalci svoje parcele in z opisanimi napotki in idejami lahko marsikaj uporabite sami pri sebi doma. Kakorkoli pa je načrtovanje vrta zelo kompleksen projekt, ki zahteva veliko različnih znanj in izkušenj. Profesionalno se ukvarjam z arhitekturo in načrtovanjem vrtov že več kot 25 let in z veseljem sem vam na razpolago.


Ni komentarjev:

Objavite komentar