Strani

četrtek, 26. november 2015

KAKI







Sušenje kakija in uporaba




Kaki je letos zelo dobro obrodil.Več kot deset gajbic iz enega samega drevesa.
Kaki Tipo lahko ješ svežega le ko se zmehča, drugače je trpek. Šele letos sem izvedela, da ga lahko še trdega sušiš. Trpek okus s sušenjem izgine, tako, da ga bom letos res vse porabila.

Nekaj sem ga podarila prijateljem, ostalo pa sušim na dva načina:
Ko pecelj z lahkoto odstranim, kakiji pa so še trdi, jih olupim z rezilom za lupljenje krompirja.

Prerežem jih na pol in zložim na pekače oziroma pladnje. Sušim jih na polici nad kaminom kjer je nekje 25-30 stopinj. Vsak dan jih obrnem in po štirih dneh jih shranim v zaprto posodo.






Drugi način pa je ta, da ga naribam, tako kot kumarice, debeline cca 4mm. Sušim ga sušilniku za sadje in po cca 8 urah je kakijev čips posušen.




Uporabljam ga kar tako, ko si zaželiš nekaj sladkega, sesekljanega v "blenderju" pa skupaj z ovsenimi kosmiči z mlekom za zajtrk. Odlično se obnese tudi pri peki sladic, kjer ga uporabljam namesto sladkorja.

Zelo rada pečem mafine in tudi v naslednjem receptu sem ga uporabila.


VEGANSKI ČOKOLADNI MAFINI S SUHIM KAKIJEM

Potrebujemo:

100 g čičerikine moke
100 g ovsenih kosmičev
50 g posušenih kakijev
50 g neoluščenega prosa
50 g lanenega semena
50 g kakava v prahu
50g sladkorja
1 čajna žička cimeta
1 vanili sladkor
1 čajna žlička pecilnega praška
ščep soli
2 banani
200 ml vode
70 g stopljenega kokosovega masla


Ovsene kosmiče, neoluščeno proso,laneno same in suhe kakije zmeljem v "blenderju".
Dodam čičerikino moko, pecilni prašek, kakav v prahu in sol in še enkrat dobro zmešam.
Posebej zmiksam dve banani, sladkor, vodo in stopljeno kokosovo maslo. Dodam vse skupaj k suhim sestavinam. Premešam in z žlico napolnim posodice za mafine. Pečem cca 20 min pri 180 stopinjah.


2 komentarja:

  1. Krasna ideja za te mafine. Pri nas kakije tipo vedno sušimo še trde in jih ne lupimo. Kakijev čips vedno uspe, kot se že pisala v zelenih trenutkih.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljena Margi
      Nikoli nisem probala sušit kakija, ker je imel trpek okus.In to šem šele letos izvedela...,da se lahko. Ker ga nismo uspeli pojesti sem ga "vozila" na kompost. Sedaj pa posušen sproti "splahni" iz sklede.
      Lep pozdrav Tanja

      Izbriši