Strani

ponedeljek, 26. oktober 2015

GOBE ZA ZIMSKE DNI

Shranjevanje gob za zimo in veganske pečene kroglice
V "gobji sezoni" shranim nekaj gob tudi za zimske dni.
Gobe z vlažno krpo obrišem, zelo umazane pa splahnem z vodo.


Najrajši uporabljam mešanico gob, vse kar trenutno najdem.


Gobe narežem na primerno velikost. V večjem loncu segrejem vodo in dodam sol. Takšno količino, kot bi kuhali juho. Gobe dam v vrelo vodo in kuham 3-4 min.
S penovko gobe dam na cedilo in v isto vodo dodam naslednjo količino gob. Gobe pustim, da se odcedijo in ohladijo. V vrečke za zamrzovalnik dam dve zajemalki gob in ko so dokončno ohlajene, jih dam v zamrzovalnik.


Vodo v kateri so se kuhale gobe pustim na štedilniku tako dolgo, da izhlapi polovica tekočine. Tako dobim gobjo osnovo, ki jo zamrznem v modelčkih za led. "Gobje kocke" uporabljam kot dodatek za juhe, omake,rižote....Pa še recept za  veganske pečene  kroglice iz gob, ki smo jih spekli včeraj za večerjo:

Sirovke (ali kakšne druge gobe)- 5 kosov damo v blender, dodamo eno majno čebulo, 3 stroke česna, nekaj olivnega olja, sol, poper, majaron in zmiksamo v pasto. Pasto damo v skledo in dodamo: naribano batato, ovsene kosmiče in toliko čičerikine moke, da je masa primerna za izdelavo kroglic. Oblikujem kroglice in jih zlatorjavo spečem v olju. Kroglice smo namakali v domačo paradižnikovo omako.1 komentar:

  1. Tudi pri nas doma smo tako shranjevali gobe (jurčke) za čez zimo. Vedno so bili okusni. Lepo,da si objavila recept.

    OdgovoriIzbriši