Strani

sreda, 14. maj 2014

NAČRTOVANJE VRTA



Načrtovanje vrta po vaši meri





Mlada družina, ki čez vikend prihaja na Goričko, si bo uredila majhen vrtiček, ki ga bo obdelovala le čez vikend. Narisala sem jim načrt, da bo začetek lažji. Osrednji del gredic sestavljajo visoke grede višine 80 cm, sledijo grede, ki imajo obod iz lesenih desk višine 20 cm. Gredi ob ograji sta klasični. Predvideni so tudi kotički za trajna zelišča. Vrt je zasnovan tako, da lahko vsak kotiček dosežeš z roko in ni potrebno nikoli stopiti na gredo. Na zeliščnem delu je tako postavljen opečni tlakovec na katerega lahko stopiš. Okrog vrta je lesena ograja, ker je na obrobju vrta gozd in srne rade pridejo v bližino hiš. Potke bodo posipane z drobnimi kamenčki. Lastnica vrta me je še prosila za zasaditveni načrt, kjer sem upoštevala kombinacije vrtnin, ki ugodno vplivajo druga na drugo. 



Pri zasnovi vrta, so zelo pomembne želje lastnika: koliko je pripravljen vložiti sredstev na začetku, koliko krat bo vrt obdeloval in za koliko ljudi, ali bo vrt samo za sprotno uporabo ali pa bo nekaj zelenjave shranjene tudi za zimske čase... 

Pri načrtovanju vrta, glede na dolgoletne izkušnje, upoštevam zelo veliko dejavnikov kot so, na katero stran neba je vrt obrnjen, kako sonce vzhaja in zahaja, kakšen je nagib parcele, kakšna je okolica in kako bo vplivala na vrt, kako padajo sence, koliko dreves je v bližini, kakšna je prst in katere so primerne rastline za zasaditev... Vrtove načrtujem tudi za starejše ljudi, ki se težko pripogibajo in za osebe, ki so gibalno ovirani. 

Najlepše je, da si na koncu zadovoljen in s svojim delom, trudom in pridelki razveseliš svojo družino. 

Ja, tudi zelenjavno zeliščni vrt je lahko okras pri hiši, zato je pomembno da se, pred delom, načrtovanja lotimo profesionalno in z dobrim načrtom. 

Želite tudi vi svoj sanjski vrt ?

Tanja Borovšak, univ. dipl. inž. arh

040888843
zlati.rez@gmail.com



6 komentarjev:

  1. Kolikšna pa je cena takega načrta? Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdravljeni Ana. Prosila bi vas, da mi napišete sporočilo na zlati.rez@gmail.com , da vam lahko pošljem cene za različne možnosti, ki jih ponujam. Hvala

    OdgovoriIzbriši
  3. A niso za ureditev vrtov krajinski arhitekti? Dandanes ze vsak lahko pocne vse,saj prostor vse premore. Na zalost.

    OdgovoriIzbriši
  4. oh, Anonimni, ti si pa tudi en negativec! Kaj ti pomaga krajinski arhitekt, ki prvič sliši za permakulturo in ki nima pojma, katere rastline pašejo skupaj? Hvala bogu, da ljudje razvijamo svoje talente in morda iz njih nastane naša sanjska služba, a moramo imeti ravno papir, da so nas tega naučili v šoli?

    OdgovoriIzbriši
  5. Bravo anonimni2, dobro si informiran za razliko od dezinformatorja :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Pozdravljeni anonimni 1 !
    Pri zasnovi arhitekture predvsem stanovanjske hiše vedno celostno pristopim k projektu. Ni samo hiša, ampak okrog nje vse, kar ljudje potrebujemo za čim kvalitetnejše bivanje, da so notranji in zunanji prostori med sabo funkcionalno povezani in da je celota smiselna in trajna. V to celoto spadajo tudi vrtovi in ogromno dejavnikov vpliva na to, kako je urejen celoten kompleks. Povezati arhitekturo in permakulturo pa je nekaj na kaj smo v današnjem času pozabili in s pomočjo sodobne tehnologije in zdrave pameti sedaj združujemo in nadgrajujemo. Moje delo je rezultat mnogih prebranih strokovnih knjig, izobraževanj in usposabljanj. Vse to pa najprej preskusim pri meni doma in kot sintezo prakse in teorije vključujem pri drugih številnih projektih.
    Naročnik projekta, pa si bo sam izbral pri katerem strokovnjaku bo naročil oziroma komu bo zaupal izdelavo načrta.
    Želim vam uspešno izbiro strokovnjakov za uresničitev vaših želja.

    OdgovoriIzbriši