Strani

sobota, 10. maj 2014

BEZGOV SIRUP



Recept za najokusnejši sirup





Pozno-spomladanski dnevi so kot nalašč za nabiranje bezgovih cvetov. Bezeg ima rad sončne lege, zato ga najpogosteje najdemo v svetlih gozdovih in na gozdnih robovih.

Recept za najboljši BEZGOV SIRUP: 


  • Uporabimo čim bolj sveže cvetove, da ohranimo čim več arome. Ko cvetove naberemo jih razporedimo na bel prt in pustimo pol ure, da jih "zapustijo" vse žuželke. 
  • Cvetov ne operemo, saj bi s tem izprali vse aromatične spojine v bezgu. Lahko jih le malo pretresemo, da padejo ven morebitni suhi cvetovi.
  • Cvetove narežemo in jih zložimo v velike kozarce za vlaganje. Za en liter potrebujemo 10 velikih cvetov. Jaz uporabim 3 l kozarce, ki jih kupim v kmetijski zadrugi.
  • Pomemben dodatek je citronska kislina, ki bo poskrbela, da se izločijo arome iz cvetov. Sirupu bo dala prijetno blag kiselkast okus. Dodamo jo 7 g na 1 l tekočine. Če ne želite dodati citronske kisline, jo lahko nadomestite z ekološkimi limonami. Namesto citronske kisline dodajte eno, na kolobarje narezano limono, na 1 l tekočine.
  • Na cvetove in citronsko kislino dolijemo vodo in dobro premešamo.
  • Tekočino s cvetovi pustimo na soncu 24 ur, da arome iz cvetov preidejo v tekočino.
  • Nato pripravek precedimo in nalijemo v lonec v katerem bomo kuhali.
  • V tekočino dodamo sladkor - približno 1 kg na 1 l tekočine
  • Sok segrejemo in ga odstavimo, ko začne vreti. Nikar ga ne kuhamo predolgo, saj bomo tako izgubili vse arome. 
  • V steklenice, ki smo jih predhodno izprali z vrelo vodo, natočimo vroč sirup (takoj po kuhanju) in jih zapremo s čistimi zamaški. 

Sirup mešamo z vodo v razmerju 1:7. Pripravljen 2 dcl sok ima približno 25 kcal.

Nekaj utrinkov iz današnjega dneva... 


Če radi kombinirate različne okuse dodajte bezgu še cvetove:
  • vrtnice
  • melise
  • kamilice
  • ognjiča
  • akacije
  • mete ...

Na zdravje... :)

Preberite več o "mešanih" sadnih sirupih 


Strokovne nasvete je prispevala Katarina Borovšak, univ. dipl. inž. živ. teh.


Ni komentarjev:

Objavite komentar