Recept za najokusnejši sirup
Beri dalje... |
Pozno-spomladanski dnevi so kot nalašč za nabiranje bezgovih cvetov. Bezeg ima rad sončne lege, zato ga najpogosteje najdemo v svetlih gozdovih in na gozdnih robovih.
Recept za najboljši BEZGOV SIRUP:
Sirup mešamo z vodo v razmerju 1:7. Pripravljen 2 dcl sok ima približno 25 kcal.
Nekaj utrinkov iz današnjega dneva...
Če radi kombinirate različne okuse dodajte bezgu še cvetove:
Recept za najboljši BEZGOV SIRUP:
- Uporabimo čim bolj sveže cvetove, da ohranimo čim več arome. Ko cvetove naberemo jih razporedimo na bel prt in pustimo pol ure, da jih "zapustijo" vse žuželke.
- Cvetov ne operemo, saj bi s tem izprali vse aromatične spojine v bezgu. Lahko jih le malo pretresemo, da padejo ven morebitni suhi cvetovi.
- Cvetove narežemo in jih zložimo v velike kozarce za vlaganje. Za en liter potrebujemo 10 velikih cvetov. Jaz uporabim 3 l kozarce, ki jih kupim v kmetijski zadrugi.
- Pomemben dodatek je citronska kislina, ki bo poskrbela, da se izločijo arome iz cvetov. Sirupu bo dala prijetno blag kiselkast okus. Dodamo jo 7 g na 1 l tekočine. Če ne želite dodati citronske kisline, jo lahko nadomestite z ekološkimi limonami. Namesto citronske kisline dodajte eno, na kolobarje narezano limono, na 1 l tekočine.
- Na cvetove in citronsko kislino dolijemo vodo in dobro premešamo.
- Tekočino s cvetovi pustimo na soncu 24 ur, da arome iz cvetov preidejo v tekočino.
- Nato pripravek precedimo in nalijemo v lonec v katerem bomo kuhali.
- V tekočino dodamo sladkor - približno 1 kg na 1 l tekočine.
- Sok segrejemo in ga odstavimo, ko začne vreti. Nikar ga ne kuhamo predolgo, saj bomo tako izgubili vse arome.
- V steklenice, ki smo jih predhodno izprali z vrelo vodo, natočimo vroč sirup (takoj po kuhanju) in jih zapremo s čistimi zamaški.
Nekaj utrinkov iz današnjega dneva...
Če radi kombinirate različne okuse dodajte bezgu še cvetove:
- vrtnice
- melise
- kamilice
- ognjiča
- akacije
- mete ...
Na zdravje... :)
Preberite več o "mešanih" sadnih sirupih
Strokovne nasvete je prispevala Katarina Borovšak, univ. dipl. inž. živ. teh.
Ni komentarjev:
Objavite komentar