Strani

sreda, 19. marec 2014

BATATA-KAKO DO SADIK?



Kako posaditi batato?





Batato sem namočila v vodo in po dveh tednih so se prikazali majhni poganjki. 


V veliko korito sem dala zemljo s kompostom. Iz vrb sem naredila ogrodje za folijo. To korito bo ob kaminu 2  meseca .




Za razvoj poganjkov iz korenine je potrebno veliko vlage in toplote. Korenine batate sem do polovice zakopala v zemljo in dobro zalila. Zaliva se vsaki dan. Ko poganjki zrastejo približno 2 cm, jih odtrgam in posadim v poseben lonček, kjer se morajo ukoreniniti. Ukoreninijo se zelo hitro. V lončkih jih pustim vse do druge polovice maja, potem pa presadim na gredo.
Batato imajo zelo radi voluharji. Zelo dobro je uspevala lani v visokih gredah, priporočam pa, da je na dnu mreža proti voluharjem. Lani sem iz štirih takih korenin dobila 50 potaknjencev. Ko se potrgajo poganjki, začnejo rasti novi. Ko dosežejo pravo velikost se spet potrgajo.
Batata je zelo dobra pečena.Ko ima rastlina veliko zelenja, lahko iz listov tudi kuhamo juhe, prikuhe-podobno kot špinača.
Če nimate korenine batate, si jo lahko kupite v trgovini. Te moje so iz trgovine Spar. Vse smo pojedli in ni ostalo nič za letos.


Preberite še:

Pa veliko veselja......


4 komentarji:

  1. Najlepša hvala za nesebično deljenje izkušenj ! Tudi sam sem lani poskusil s sadikami, ki sem jih kupil v Arboretumu Volčji potok. Dejali so mi, da ne vedo, če bodo sadike, ki jih prodajajo kot okrasne cvetlice, sploh naredile gomolje. Pa so. Vendar so jih v veliki večini pohrustali voluharja ali pa miši. Nekaj jih je le ostalo, tako za vzorec. Bili pa so znotraj rumene barve in zelo sladki, nekoliko manjši . Za letos sem si že kupil v Sparu tri gomolje, ki jih bom obdelal po Vaših navodilih. Seveda bom voluharjem preprečil dostop z mrežo na dnu in tudi ob straneh. Jeseni Vam bom javil kako mi je uspelo! Prijazen pozdrav s Koroške. Rajko Stropnik.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdravljeni g. Rajko
    Me veseli, da boste tudi vi imeli batato na svojem vrtu.Res je odlična.
    Se slišimo v jeseni, ko bomo pridelke pospravljali v klet.
    Lepo vas pozdravljam in veliko uspeha. Tanja

    OdgovoriIzbriši
  3. Verjetno je letos že prepozno za ustvarjanje poganjkov, kajne?
    Kako pa zalivate pokrite batate? Je to narejeno kot pokrov, da samo odkrijete in zalijete?
    Hvala za odgovor!

    OdgovoriIzbriši
  4. tudi jaz bom letos poizkusila Vaš nasvet pa se jeseni slišimo in lepa hvala za tako izčrpen nasvet - Stanka iz Orle vasi

    OdgovoriIzbriši