Strani

sobota, 26. november 2016

GRANOLA






Kako doma naredimo granolo !








Ob vikendih si naredim zalogo granole, za naslednji teden ali celo dva.  Ta način je praktičen, ker med tednom nikoli ni časa za dobre zajtrke.

Sestavine, ki jih uporabljam so ekološke, nekaj sadja tudi sama posušim v sušilniku.

V tokratni mešanici sem uporabila tudi svoj posušeni yacon, res je dober in sladek.
Sigurno ga bom naslednje leto še posadila v večjih količinah.



Potrebujemo :

500g ovsenih kosmičev
2 žlici kokosovega olja
2 žlici meda (za vegane 2 žlici javorjevega sirupa)
2 žlici kakava v prahu
1 čajna žlička cimeta


Kokos in med stopim v posodi in dodam kosmičem.  Dodam kakav v prahu, cimet in vse lepo premešam.
Polovico mase dam na pekač (količina je prevelika, da bi vse naenkrat pekla) in pečem v pečici  pol ure na 150 stopinj. Vmes dvakrat premešam. Ko vzamem iz pečice pustim da se na pladnju kosmiči ohladijo.
S to peko postanejo kosmiči hrustlajvi  in so res dobri. Prazni kosmiči pa so kot slama in brez nekega okusa.
Zanimiva varianta so tudi ajdovi kosmiči in riževi..



Narežem suho sadje.V tokratni mešanici so : datlji, fige, suhe slive,yacon. Za to količino kosmičev vzamem 10 komadov vsake vrste. 



Premešam in dam v posodo s pokrovom.



V tokratni mešanici ni oreškov, ker jih imam v posebni posodici in si potem po želji dodam zjutraj v skodelico. Uporabljam: lanena semena, konopljina semena, sezamova semena, orehe, lešnike...Uporabite to kar imate radi. Tudi suhe  brusnice, marelice, ananas lahko dodajamo.
Za eno porcijo jutranjega obroka uporabim 4 velike žlice granole, dodam mleko ali jogurt, še najrajši pa imam mandljevo mleko. Do kosila sploh ne čutim lakote, le na vodo ne smem pozabiti.


Naslednje leto bom sama sušila svoje sadje od junija pa vse  do jeseni tako, da bo izbira za mešanice  še večja.

1 komentar:

  1. Odlično, jaz jo tudi naredim sama, ni boljšega zajtrka.

    OdgovoriIzbriši