Strani

nedelja, 15. marec 2015

ZELENJAVNIK-DVIGNJEN VRT ZA VSAK DOM




Si želite uživati doma pridelano zelenjavo?

Nimate prostora in časa za urejanje vrta?

Je vaš zeliščni vrt preveč oddaljen od kuhinje?





Od novoletnih praznikov pa do danes sem se ukvarjala z oblikovanjem "velikih skled " za gojenje zelenjave, ki sem jih poimenovala Zelenjavnik. Iskala sem rešitve, na kakšen način, bi površine z zelenjavo približala štedilniku v kuhinji. Ko hitim s pripravo kosila, se mi niti par korakov  ne ljubi po zelišča. Sedaj, pa bodo zelišča res v neposredni bližini kuhinje.
V spomladanski mesecih in v začetku poletja imamo najrajši mlado solato, berivko...in tržaški solatnik, ki jih lahko nekajkrat porežemo. Tudi za to vrsto zelenjave bo primeren Zelenjavnik, saj bo na vsake 14 dni posejana nova mešanica solatk, rukole,špinače, ki so najboljše kot mlada solata.
Zelenjavnik bo sicer primeren za različno pridelavo zelenjave, tudi za vzpenjalke kot so kumare, stročji fižol ali grašek. V ta nemn so dodani loki. Fukcija lokov pa je tudi ta, da lahko zgodaj spomladi in jeseni rasline zaščitimo s kopreno.

V spodnjem tekstu, pa prilagam še nekaj tehničnih informacij....


ZELENJAVNIK je linija visokih korit za enostavno pridelavo zelenjave na vašem dvorišču, terasi ali  balkonu. Izdelan je po principu dvignjene grede, tako da se vam pri obdelovanju zemlje ni potrebno sklanjati. Zaradi te lastnosti je primeren tudi za osebe, ki imajo težave s hrbtenico, starostnike ali invalide. Oblikovan je tako, da nudi veliko obdelovalno površino, ki jo lahko imamo v bližini kuhinje. Narejen je iz materiala ki je kos vsem vremenskim izzivom, poleg tega pa ga lahko kadarkoli premaknemo na drug prostor.





Kako deluje ZELENJAVNIK ?


Zelenjavnik je ogrodje za dvignjeno gredo, izdelan iz kvalitetnega materiala, ki ga lahko sestavite sami doma in ne potrebujete dodatnih mojstrov za montažo. Zelenjavnik namestite na katerokoli podlago nato pa ga napolnite z različnimi organskimi materiali in plastjo zemlje. Takoj lahko pričnete z vrtnarjenjem.
                                
Zakaj je bolje pridelovati zelenjavo v ZELENJAVNIKU kot na običajnih gredah?

-   Polži ne marajo kovin in ne prilezejo do plodov,
-   mreža pod Zelenjavnikom onemogoči dostop voluharjem in drugim podzemnim glodavcem,
-   ima oporo za vzpenjalke (visok fižol, kumare),
-   konstrukcija omogoča enostavno zaščito s kopreno,
-   omogoča naravno izolacijo, tako da lahko začnemo sezono prej in končano kasneje,
-   zaradi primerne višine, pri obdelavi površine ne trpi hrbtenica,

-   lahko ga poljubno namestimo in premikamo na kakršnikoli podlagi.

S čim napolnimo ZELENJAVNIK?

Napolnimo ga po principu visoke grede, se pravi spodaj večji organski odpadki, veje, lubje, nato listje, slama, na koncu pa plast prsti, od 20cm za pridelavo solatnic do 50 cm za pridelavo plodovk, gomoljevk ali kapusnic. Na balkonih, lahko uporabimo samo kombinacijo slame in plasti prsti.

Če je Zelenjavnik pokrit s kopreno ga zaščitimo tudi pred domačimi živalmi, pred točo ali vročim soncem.

KORTEN je zlitina jekla in drugih kovin, ki je v primerjavi z drugimi materiali bolj odporna na vremenske vplive, zato je kot nalašč primerna za uporabo na vrtu. Ima naravno plast zaščite, zato ne potrebuje nobenih zaščitnih premazov. Umetniški videz mu dajejo rjasti odtenki, ki z leti spreminjajo barvo, vendar nikoli ne preperi.



Ni komentarjev:

Objavite komentar