Strani

sobota, 8. februar 2014

VRT NA POBOČJU HRIBA


Kako spremeniti pobočje hriba v nekaj koristnega?

Beri naprej ...




Prednost hriba je, da se površinska voda ob nalivih zbira na »polici«.V mojem primeru je breg obrnjen proti vzhodu. Poletno sonce, ki močno sije popoldne,  ne sije več direktno na zemljo, kjer so posajene rastline. Pobočje hriba je bilo zanemarjeno, slak je bil  povsod. Da uničim plevel sem se odločila, da ga pokrijem s kartonom. Narezane vrbove šibe dolge cca 30 cm sem uporabila za pritrjevanje kartona v zemljo. Karton sem zalila, da se je dobro oprijel brežine. Na vrh kartona sem celo leto dodajala pokošeno suho travo.


Na polici, ki je široka cca 60 cm, sem zrahljala zemljo, posula nekaj komposta in rob obložila s kamenjem. Veliki kamni so obrobljali gredico in preprečevali, da bi se spirala zemlja. Tudi nekaj toplote se je podnevi akumuliralo v njih, kar je bilo dobrodošlo ponoči, predvsem v spomladanskih mesecih.

Posadila sem blitvo, paradižnik in visoki fižol. Za zastirko sem spet uporabila seno. Ogrodje za fižol je spleteno iz bambusovih palic, ki ga gojim na koncu parcele. Za utrjevanje brega sem še posadila vrbo v obliki lokov. Nekatere so se ukoreninile, nekatere pa bom morala zamenjati. Loki so v dveh nivojih in rada bi spodnjo in zgornjo linijo lokov med sabo povezala, da bi bil kot nek delno pokrit »živ tunel«, po katerem bi rastel v naslednjih sezonah visoki fižol. Vse skupaj, pa bi dajalo senco rastlinam, ki bodo posajene na policah.


Ta zastirka, se je lepo obnesla celo sezono, tu pa tam je zrasla preslica, ki sem jo pustila, ker jo rabim za gnojila in škropiva. Super…

Sedaj spomladi, vidim,da je karton kompletno razpadel. V to zemljo bom letos pomladi posadila različna trajna zelišča. Najprimernejša bo  meta, saj se zelo rada ukorenini in nekako pleza po zemlji in ustvarja nekakšno zastirko. Vse vmesne prostore bom spet pokrivala s senom. 


1 komentar:

  1. Čudovita ideja. Ali se da ta vrt videti? Sama imam tudi veliko takega prostora. Obupala sem zaradi divhjadi, ker mi je vse pojedla in uničila. Ograj ne maram, te, naravne so mi pa všeč in bi bila opcija, da grede ponovno oživim- pogumno naprej.
    Iva

    OdgovoriIzbriši