Strani

torek, 4. februar 2014

BATATA ALI SLADKI KROMPIR - Ipomoea batatas


Obstaja veliko sort sladkega krompirja. Najpogosteje uporabljena sorta ima barvo in videz pomarančne lupine, ki raste tudi na mojem permakulturnem vrtu.

Beri naprej  ...


Prehranske in zdravstvene lastnosti

Batata visoko energijska kultura (veliko škroba, malo sladkorja). Ima zanimiv okus in je bogata z minerali in vitamini. Uporabljajo se sekundarne odebelitev korena in mladi listov, ki se lahko uporablja kot juha ali solata. Pred uporabo se  korenine in listi termično obdelajo. Vsebuje veliko mineralov (K, Ca, Mg, Fe) in vitaminov (A, B, C, E), in zagotavlja telesu pomembne antioksidante. Njegova največja vrednost je velika količina beta karotena. Samo 140 g sladkega krompirja na dan zadovolji potrebo po vitaminu E, ki je izjemno pomemben, saj ščiti telo pred srčnimi težavami in zamašenimi arterijami. Antioksidanti so pomembni za pravilno delovanje možganov (Alzheimerjeva bolezen, itd.).

Je brez maščob in holesterola, kar je zelo pomembno za ljudi, ki imajo težave zaradi povišanih maščob v krvi in žolču. To je zelo koristno živilo za diabetike, zaradi nizkega glikemičnega indeksa. Je odličen vir prehranskih vlaknin, ki so bistvene za pravilno delovanje prebave, s čimer se zmanjša tveganje za nastanek raka na debelem črevesu in s tem povezanih bolezni. Priporočljivo ga  je uporabljati 2-3 krat na teden, in sicer do 200 g saj zagotavlja energijo, in ne prispeva k povečanju telesne mase.
Lahko pečemo na enak način kot krompir in pripravimo kot glavno jed ali kot prilogo z mesnimi jedmi. Primeren je za peko na žaru, mogoče ga je  predelati v moko, pire krompir, čips, itd. Idealen je za gojenje v majhnih družinskih kmetijah.

Pridelovanje sladkega krompirja
  • Batata za kakovostno rast potrebuje 3-5 mesecev brez zmrzali. Najpogosteje gojimo vegetativno, "presaditev" (korenine odvajanje od korena), upoštevajoč temperature zraka in tal ob sajenju. Sajenje na prostem v kontinentalnem načrtujejo okoli 15.maja, pod pogojem, da je temperatura tal 10°C.
  • Sadike so proizvedene v zavarovanih območjih z zelo visoko temperaturo vlage in po 2 mesecih so pripravljeni za sajenje.
  • Priprava tal za sajenje sladki krompir, je najbolje, da začnete že jesen oranje do globine 30 cm. Najboljše je sajenje sladkega krompirja na dvignjene  grebene zemlje pokrite s črno PE-folijo.
  • Sajenje razdalje so običajno 1,2 m x 0,3 m-0, 4 m,
  • Pobiramo ga po  80 dneh, preverimo pa tako da prerežemo steblo iz katerega priteče bel sok.
  • Najboljši rezultati so doseženi na glinasto-peščenih tleh, ki so odcedna, kislosti mora biti približno pH 6.
  • Za zastirko uporabljam slamo ki zagotavlja bolj stalno toploto in vlago v koreninah, preprečuje rast plevela, ki bi lahko prispevala k slabšim razvojem sladkih korenin krompirja.
Za eksperiment sem si lani sama vzgojila sadike Iz 10 korenov. Je zraslo  okrog 100 sadik. Sproti, ko sem jih odtrgala, so zrasle nove. Posadila sem ga na tri različne lokacije: v visoko gredo, na lanski pognojeni vrt in na novo lokacijo, kjer sem naredila greben. Najboljše je uspeval na visoki gredi, kjer je zelenje viselo iz korit do tal. Na tej lokaciji sem ga tudi največ zalivala in gnojila z zeliščnimi zvarki. Škodljivcev nisem opazila, le proti koncu sezone, ko je bil čas obiranja, jih je začel jesti tudi voluhar.

MAJ

JUNIJ


AVGUST

SEPTEMBER



Zelo dobri so tudi listi, ki smo jih jedli v juhah,omakah, musakah. Najboljši je pečen z zelišči, okus ima kot nekakšna mešanica korenja, kostanja in krompirja.

Batata je tudi odlična pokrovna rastlina, tako da bi ga bilo smiselno posaditi v mešanih posevkih, saj zemljo lepo pokrije s svojimi listi. Sedaj je pravi trenutek, da se posadijo gomolji. Posadim jih v plitve nizke večje lonce, tako,da so gomolji iz zgornje strani vidni, temperatura pa naj bo cca 22 stopinj. Zemlja je naj vedno vlažna. Ko začnejo iz korena rasti rastline in sta razvita dva lista, oziroma je velikost cca 2 cm, se odtrga in posadi v poseben lonček. Takrat rastlina zelo hitro požene  korenine. Na vrt ga posadim šele po 15 maju  oziroma pozneje.


Preberite še več o batati:

2 komentarja:

  1. Sadili po vaših izkušnjah in smo več kot zadovoljni, glede na to da smo na Gorenjskem.
    Zanima me ali je res potrebno, da po pobiranju 14 dni "počiva" na toplem? Hvala in lp :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kle vse piše http://lj.kgzs.si/Portals/1/2013%20-%20novice/sladki%20krompir.pdf

      Izbriši