Strani

petek, 5. september 2014

SLASTNA BATATA




Hakuna matata - slastna BATATA :)



Sezona letos, z veliko dežja, je bila zelo ugodna za batato. Te korenine so iz ene posajene rastline.

Skuhali smo odlično vegansko kosilo in v naslednjih dneh bomo batato pobrali iz njive. Zelene mlade poganjke bomo uporabili kot "špinačo", ostale ostanke pa bosta z veseljem pojedla zajca in race.

Najboljša je pečena batata. Tokrat sem jo spekla z melancani in česnom z dodatkom tajske bazilike. Na koncu sem dodala oluščena konopljina semena.

Priporočam sajenje batate, ker je zelo okusna in enostavna za pridelavo. Kako si pridelati sadike sem že pisala v prejšnjih prispevkih. Pred sajenjem sadik konec maja naredim grebene široke cca 1m. Grebene pokrijem s časopisnim papirjem, kar na debelo, tudi poti med grebeni. Nato papir zmočim z vodo. Na papir nasujem slamo. Na vsak meter posadim eno sadiko. Čez poletje, batata preraste vso povšino tudi poti. Papir je zato, da ohranja vlago v zemlji in preprečuje rast plevelu. V celi sezoni sem samo enkrat zalila in vse do danes nisem na gredi delala čisto nič.Mogoče je tu pa tam zrasel kakšen plevel, tam kjer ni bil časopis dovolj prekrit.Zagotovo bom naslednjo sezono to rastlino spet posadila na vrt.



1 komentar:

  1. zakon, leto imela prvič batato na vrtu, grem čez par dni v akcijo pobiranja. Nisem pa vedla, da se lahko tudi poganjke je, super novica tole :)

    OdgovoriIzbriši