Strani

četrtek, 25. september 2014

VARČNA HIŠA



Sanjska hiška, na podeželju - skrbno načrtovan dom v objemu narave  ...






Na gozdni jasi na severu Goričkega  bo kmalu "zrasla" varčna hiša.



Kako uresničiti želje naročnika na čim manjši tlorisni površini?

Bivalni tloris je minimalen, saj je na 41,3 m2 čisto vse, kar potrebujeta dva, ki se imata rada <3 

Prostor pod stopnicami je izkoriščen tako, da se podnevi pod stopnice zapelje postelja. Dnevni prostor je tako zadosti prostoren čez dan. Otroci bodo  prihajali na obisk čez vikend, zato  je v mansardi v vsaki sobi predvidena postelja, izpod katere se lahko potegne še ena. Prespijo lahko štirje, se pa najde tudi mesto za petega na galeriji. V poletnih vročih mesecih pa bo postelja z baldahinom na balkonu pod zvezdami. Zimski sončni žarki bodo ujeti v mansardi na južni fasadi . Jutranje sonce pa bo posijalo na okna mansarde na vzhodni fasadi in  preko vitraža na stopnicah v dnevni prostor.

Nosilna konstrukcija hiše bo lesena skeletna, vmesno polnilo pa bodo bale slame debeline cca 50 cm, ki bodo premazane z ilovnatimi ometi. Enaka izolacija bo tudi med strešno konstrukcijo. Instalacijska stena med kopalnico in kuhinjo bo opečna, debeline 30 cm in bo tudi delovala kot akumulator toplote. Špalete pri oknih bodo polkrožno obdelane, omogočale bodo, da bo v prostoru več svetlobe.

Pri zasnovi hiše se prepletajo: tradicija, funkcionalnost, naravno, zlati rez,želje naročnika  in še in še....
Vsaka hiša je kot rojstvo otroka, unikatna, neponovljiva. Pri njenem načrtovanju smo dobro sodelovali : Jolanda, Bojan, Kristjan  in jaz, vsi ljubitelji permakulture.







TLORIS PRITLIČAJ PODNEVI


TLORIS PRITLIČJA PONOČI


TLORIS MANSARDE








1 komentar:

  1. Načrt za najino 'živo' hišico v Matjaševcih; zdaj pa veselo na delo. Naj se sanje uresničijo.Juhej!

    OdgovoriIzbriši