Strani

sreda, 8. januar 2014

VRBA-SALIX-ena rastlina in veliko možnosti uporabe




Vrba in načini uporabe

VRBA SALIX IN IZDELAVA VRTNE KOŠARE


V vsakem območju, če je seveda prostor priporočam, da je posajena vrba. Ta rastlina me je že od nekaj zanimala, saj sem iz njenih vej pletla ograje za kompostne gredice. Letos pa sem zbrala veliko informacij in nabralo se je toliko dobrih lastnosti,da jo enostavno moram posaditi v večjih količinah.
Do zdaj sem uporabljala veje rumene vrbe Salix alba. Na gredicah,ki smo jih naredili lani  z okvirji iz okroglic,sem iz šib naredila loke, ki so bili vzdolžno povezani.To je bilo ogrodje za kopreno, pod katero so rasle zgodnje vrtnine.

VISOKA GREDA POZNO JESENI
Sama vrba ni trajna, zato je potrebno šibe zamenjati in iz tega stališča mora rasti nekje v bližini. Tudi naravni materiali so pomembni v vrtu, ki so zastonj in dajejo lep videz.
Posadila bom vrbo Salix viminalis, ki se uporablja za pletenje košar.Ta vrba ima manj stranskih šib,tako da se lažje upogiba. Hitro rastoča rastlina,ki se lahko uporablja za »žive pregradne stene«, ki jih lahko izkoristimo za proti vetrne bariere, kot zeleni element, ki ti lahko kak kotiček v vrtu naredi bolj intimen, oblikovana je lahko kot živa skulptura v vrtu-veliko neskončnih možnosti. Šibe lahko uporabimo za pletene ograje, lahko jih olupimo,posušimo in jih kasneje namočimo in jih uporabimo za vezanje česarkoli.Spet uporaben naravni material.
Vrbove veje narezane na par centimetrov velike koščke lahko namočimo v vodi za nekaj dni. Izloči se Salicilna kislina,ki je  uvrščena  v skupino rastlinskih fenolov. V rastlinah deluje kot fitohormon s pomembnimi vplivi na številne biološke procese; ena njenih pomembnejših vlog je obramba rastlin pred patogenimi organizmi.
Raziskave so pokazale, da salicilna kislina med drugim vpliva na rast in razvoj rastlin, fotosintezo, transpiracijo, privzem in prenos ionov, proizvodnjo toplote in cvetenje. Njena verjetno najpomembnejša vloga pa je endogeno signaliziranje, ki je pomemben del obrambe pred patogenimi organizmi . Salicilna kislina ima kritično vlogo signalizacije, ki sproži aktivacijo obrambnih mehanizmov rastline po napadu patogenov. Obrambne mehanizme rastlin sproži tudi nanašanje salicilne kisline od zunaj npr. pršenje po listih, ali namakanje podtaknjencev, da se hitreje ukoreninijo.
Vrba je odlična,ker očisti zemljo težkih kovin in pesticidov,sadijo jo tudi kot biomaso za kurjavo.

Ena rastlina in veliko možnosti uporabe. Raste  pri nas in ni zahtevna. Tudi pri meni bo rasla.


VRBE NA TERASASTIH  VRTOVIH
Terasasti vrtovi so orientirani proti vzhodu.Super, zjutraj so obsijani s soncem,popoldne pa so delno spodnji zasajeni deli vrta v senci,tako,da se zemlja ne izsuši v vročem poletju.Brežina pa ob dežju usmerjajo površinsko vodo na gredico.
Rezultati so bili odlični...

TERASE  POLETI

1 komentar:

  1. Ga. Tanja, mene pa zanima kje se da dobiti to vrsto vrbe. Sem iz Notranjske in sem že gledala kje bi jo našla, pa je nisem zasledila. Imate kakšno informacijo? Že v naprej hvala za odgovor.

    OdgovoriIzbriši