DOBROTE IZ RABARBARE
Lupino eko limone , brez bele kožice, drobno nasekljamo in dodamo v lonec.
Dodam vanilijo, čajno žličko klinčkov, čajno žličko ingverja v prahu in kuham cca 10 minut, da rabarbara razpade.
Namesto klasičnega sladkorja uporabljam sukrin. Je brez energijske vrednosti in je res naravna alternativa klasičnemu sladkorju.
Nato dodam želirno sredstvo , kuham še nekaj minut in shranim v čiste kozarce.
Ni boljšega zjutraj kot svež kruh in marmelada.
Rabarbara ima odlično hranilno vrednost in vsebuje vitamin C, železo, kalcij, fosfor in
mangan. Listi zaradi prevelike
vsebnosti oksalne kisline niso užitni, uporabljamo pa lahko stebla, ki so
zeleno do rdeče barve. Steblo pred uporabo olupimo, da odstranimo trdo nitkasto strukturo in
blanširano, da dobimo prijeten okus.
Rabarbara pa ni uporabna samo v kuhinji, temveč
jo lahko uporabimo tudi na vrtu kot gnojilo.
Olupke
in liste nikoli ne zavržem. Narežem jih na majhne koščke in uporabim kot
zastirko na vrtu ali pa jih pustim vodi, da se pod vplivom
mikroorganizmov razgradijo in ko brozga zavre jo uporabim za gnojilo.
Škropivo
iz rabarbare je odlično pri zatiranju uši. Za insekticid iz rabarbarinih listov
uporabim cca 1 kg listov in 5 l vode, ki jih kuham in po 10 minutah
vrenja pustim da se ohladi in tekočino precedim. Pripravljeno škropivo natočim
v posodo za škropljenje in poškropim rastline na vrtu. Odganja gosenice, uši,
korenjevo, čebulno in porovo muho.
In še odličen recept za pito:
Ta
osnovni recept uporabljam celo sezono, le sadje zamenjam s tistim ki ga trenutno
imam.
RECEPT ZA PITO
TESTO:
100 g skute
3 žlic mleka
3.5 žlic olja
1 jajce
50 g sladkorja
200 g moke
1 žlička pecilnega praška
sol
|
NADEV:
300 g skute
100 g sladkorja
1 vrečka vanili pudinga
1 jajce
25 g masla
400 g sadja - rabarbara ali slive, ribez, hruške...
|
Vse sestavine za testo zmešamo in oblikujemo kepo testa. Na
okrogel pekač namazan z maslom premera 26 cm z rokami porazdelim testo,
debeline cca 1 cm, tudi po robu pekača.
Sestavine za nadev preprosto zmešamo. Skuta bo piti dala
svežino in nežnost, puding pa bo omogočil čvrsto strukturo. Nadev porazdelimo
po testu in na vrh zložimo narezano sadje. Sadju lahko dodate tudi mlete
oreščke ali zmleta zelišča: meto, meliso (ali druge okuse, ki jim imate radi).
Pita naj se peče cca 30 min na 200 stopinj ali do takrat ko
rob testa postane svetlo rjav.
Ni komentarjev:
Objavite komentar