Plodovi japonske kutine -Chaenomeles japonica.
Kako jo uporabimo!
Na meji med
parcelama raste Japonska kutina. Posadila jo je mama pred davnimi leti. Cvetovi
Japonske kutine so zelo lepi…v jeseni pa opazimo majhne rumene sadeže. Po navadi
se ne zmenimo zanje. Kakšna napaka!
Plodove sem
oprala in razrezala. V notranjosti je kar precej koščic.
Posadila jih bom v
lonček, ker jih želim imeti več ! Zakaj? Ker sem navdušena nad okusom in nad vsebnostjo
C vitamina, ki ga je več kot v limonah, ki jih kupujemo v trgovinah. Kar 150
mg/100g ga je.
Razrezane
plodove z lupino vred sem dala v lonec in toliko vode, da so pokrite. Dodala
sem sladkor po okusu (na pol kile sadja, 3 velike žlice). Kuhala sem do mehkega
in vse skupaj zmiksala. Imajo ogromno pektina, tako da je bila marmelada skuhana
brez sredstava za želiranje.
Dodala sem še cvetne lističe ognjiča, ki sem ga danes pobrala.
Delikatesa in moj dodatek k jutranjemu obroku…pa kako omamno diši...
Ni komentarjev:
Objavite komentar