Strani

sobota, 15. avgust 2015

KAKO USPEVAJO RASTLINE POSEJANE ISTOČASNO NA RAZLIČNIH LOKACIJAH









 Ko sadimo ali sejamo, vedno pomislimo na več dejavnikov, ki vplivajo na rast rastline!







Nikoli ne posejam ali posadim rastlin le na eno lokacijo.  Če se pojavi kakšna bolezen, tako še vedno ostane kakšna zdrava rastlina na drugi lokaciji. Tako se je tudi zgodilo letos. Kumare so se nekje že čisto posušile, na drugi lokacijo, pa so še zdrave in lepo cvetijo. Seveda pa je tudi odvisno od same lokacije-sonce, senca, orientiranost, zavetje....
Z zamikom tudi sadim paradižnik. Posajen konec aprila ima sedaj ogromno plodov in listi se že sušijo. Na drugi lokaciji je sedaj zelen paradižnik in listi zdravi, na tretji lokaciji pa sedaj bujno cveti. Če bo lepa jesen, mi bo mogoče uspela še ta tretja "runda".

Letos sem za eksperiment na različnih lokacijah istočasno  posejala okro. In rezultati so neverjetni.
Najbolje uspeva okra na lokaciji, ki je orientirana na JV, torej jutranje sonce in potem vse do 16 ure, potem pa sonce popoldne oddide za hišo. Na tem mestu je bila posejana v betonsko korito brez dna. Korito se je čez dan v začetku poletja segrelo in ponoči oddajalo toploto. Mislim, da je zaradi dodatne toplote zrasla v veliko in močno rastlino.




Naslednja lokacija je jugo zahodni del vrta na klasični gredi. Rastlina je za polovico manjša in še sploh ne cveti. Največ toplote je dobila v popoldanskih urah.


Naslednja lokacija je zahodni del vrta na dvignjeni  gredi, kjer je  zelo dosti sonca. Rastlina je za polovico manjša in ima že nastavek plodov.



 Naslednja lokacija je zahodni del vrta na dvignjeni  gredi.Lokacija je senčna, dejansko pod drevesem. Rastlina je visoka le 10 cm...




 Okro sem tudi letos prvič kuhala. Nekateri stroki, so bili že malce preveliki. Najboljši so tisti do cca 5 cm dolžine.




Dušila sem jo z paradižnikom, česnom in baziliko na olivnem olju-takšno kombinacijo sem jedla na Kreti . Odlično ....samo morje pogrešam !




Ni komentarjev:

Objavite komentar