Strani

sreda, 26. avgust 2015

DOBROTE IZ DRENA ALI DRNULJE









Na kakšne načine uporabljam drnuljo!








Nabiranje drnulj ti vzame kar nekaj časa, ampak ...okusi, ki so ujeti v stekleničkah so tako dobro, da pozabiš na ves trud.

DRNULJEV SIRUP



Drnulje operem in jih dam v sokovnik. Sok ki teče iz sokovnika prelijem v večjo posodo in dodam na vsak liter tekočine 1 kg sladkorja. Tako dobim drnuljev sirup.
Včasih dodam nekaj mete ali melise.

DRNULJE V ŽELEJU



Sok iz sokovnika prelijem v posodo in dodam želirni sladkor.Kuham nekaj minut in dodam cele drnulje. Kuham še nekaj minut in žele je pripravljen. Uporabljam ga, kot preliv na navadni jogurt ali pa za zajtrk s kosmiči. Koščice me sploh ne motijo....

DRNULJEV KIS



Ostanke drnulj, ki ostanejo v sokovniku dam v veliko steklenico, dodam nekaj sladkorja in dolijem vodo. Z roko to kašo dodatno zdrobim. Vse to postavim na sonce, večkrat premešam  in počakam, da se naredi kis. Nato kašo precedim in prelijem tekočino  v steklenice. Dam jih v hladno klet in počakam, da kis dozori.








2 komentarja:

  1. Kakšno razkošje, da imate možnost nabrati drnulje.

    OdgovoriIzbriši
  2. Drevo drnulje si lahko posadite na vrtu, če vrt seveda imate. Lepo in dolgo cveti, letošnji pridelek je bogato obrodil. Vse drugo sadje je odnesla slana.

    OdgovoriIzbriši