Strani

nedelja, 13. marec 2016

DIVJA HRANA V MESECU MARCU





Čemaževi štruklji in omaka iz penuše...










Tokrat sem našla na vrtu penušo in ker je seveda užitna, sem jo z veseljem uporabila za kosilo.
Rajši to, kar imam doma, kot iz trgovin....


Dlakava  penuša (Cardamine hirsuta) je trajnica s tankimi koreninami. Od stebelnega dela do socvetja so nameščeni svetlo zeleni,neparno pernato deljeni listim ki so sestavljeni iz 5-9 jajčastih lističev.Maloštevilni beli,redkeje rdečkasti ali bledo vijoličasti cvetovi so nameščeni na dolgih pecljih in tvorijo grozdasto socvetje na vrhu stebla.Rastlina cveti od aprila do julija.
Raste po travnikih in vrtovih. Uporabljam samo mlade liste,  okus je podoben redkvici in vrtni kreši.
Tokrat sem naredila preliv za popečene čemaževe štruklje.


V mikser sem dala pest listov,sol in jogurt ter zmiksala.


Čemaževi štruklji:

1/2 kg moke
sol
žlica olja
žlica kisa
1 jajce
voda-cca 2 dcl -odvisno od moke

Iz vseh sestavim naredim testo, podobnokot za zavitke.
Pustim da počiva eno uro.
Nato testo raztegnem na krpi kot za zavitke.

Namažem ga z nadevom:
blanširani čemaževi nasekljani listi
skuta 
smetana
jajce
sol

S pomočjo krpe testo zavijem in ga štrukelj zavijem v folijo.
Kuham ga cca 20 min.
Nato ga razrežem in rezine in popečem na olivnem olju.

Koščke namakam v pikantno omako in VSE POJEM!





Ni komentarjev:

Objavite komentar