Strani

sreda, 19. november 2014

VISOKE GREDE-JESENSKA SETEV



Kaj početi na vrtu novembra?




Novembra so visoke grede "pospravljene". Glede na vremensko napoved, da ostre zime še ne bo tako hitro, sem se odločila, da izkoristim lep sončen dan.


Oktobra so na visokih gredah kraljevale živali: kure, race in zajci. Pretaknili so vsak kotiček na gredah in okrog njih. 

To so moji zvesti pomagači...
Loki iz vrbovih vej so še vedno uporabni, tako, da sem jih pustila še to zimo. Spomladi smo pripeljali iz gozda peščeno zemljo in na dveh gredah sem jo dodala. Sedaj je zemlja sipka in rahla, tako da bom naslednjo pomlad dodala tudi ostalim. Zemlja se je nekoliko sesedla in sedaj sem dodala nekaj komposta in zemljo iz krtin.


Na eno izmed gred sem posadila čebulo in posejala solato, na drugi  česen in motovilec, na tretji pa česen in radič.


Na grede dodajam tudi lesni pepel iz našega kamina.


Na koncu sem grede pokrila s kopreno in z mrežo proti toči. Na spodnjem robu sem mrežo zavezala na vsak lok, tako, da nebo problemov ko zapihajo močni vetrovi. Te koprene mi sicer niso všeč, a so cenovno nekako najbolj ugodne. 


Z visokimi gredami sem zelo zadovoljna, predvsem zaradi višine grede, ker odpade naporno sklanjanje. Tudi orientacija smer S-J je zelo dobra. Drevesa na severni strani so kot bariera pred zimskimi vetrovi. Okopavanje z lopato odpade. Sedaj sem samo z majhno motiko razrahljala zemljo in že je pripravljeno za novo setev. Tudi odcednost tal je boljša. Spomladi, ko odstranim kopreno dodam zastirko in pustim samo mreže. Živali se lahko nemoteno pasejo okrog gred. Race pa veselo  pobirajo polže. 

Zastirko letos pred zimo nisem dala, ker je  koprena na lokih in zemlja ni direktno izpostavljena soncu , vetru in dežju. Lani, sem imela zastirko iz slame in miši so imele pravi raj. Vse je za nekaj dobro in slabo. Bomo videli, če sem ujela še zadnji trenutek s setvijo solate.


1 komentar:

  1. Super izgledajo tile vrbovi loki! Tudi jaz sem letos v visoko gredo posadila česen in solato. LP, Vanja

    OdgovoriIzbriši