Jajčevec-vzgoja in uporaba
Moja najljubša vrtnina je Jajčevec ali Melancan.
Pravim mu kar vegetarijansko meso. Če kuham kosilo še za
otroke, kje je meso, meni pa ni do mesa, potem v receptu za mene, meso zamenjam
z melancanom.
Danes ga uspešno gojim doma. Od belih, vijoličnih, črtastih,
temno škrlatnih, okroglih, podolgovatih itd…
Za melancane imam vedno najlepše mesto na vrtu. Potrebujejo
veliko sonca in tudi vlage, zato jih imam v bližini hiše. Namerno sem nekaj
sadik posadila tudi na visoke grede ki so nižje od hiše in tam ne zalivam vsak
dan. Rastline so pol manjše in tudi plodovi so začeli rasti kasneje.
Tako, da jih je potrebno zalivati vsaki dan. Tudi veliko
hranil potrebujejo zato dodam še dodatno gnojilo.
Je prekrasna rastlina z res lepimi vijoličnimi cvetovi. Zaradi
cvetov so jajčevce najprej vzgajali kot okrasno rastlino in šele pozneje v njej
odkrili tudi zelenjavo.
Jajčevci so tudi dober vir prehranskih vlaknin, ki
spodbujajo prebavo ter mineralov magnezija in kalija, ki pripomoreta k čvrstim
kostem. Kalij in natrij v jajčevcih, dajeta tudi blago diuretične lastnosti.
Lupina vsebuje tudi vitamin C in nekatere druge vitamine (A, K, niacin) zato
jajčevcev ne lupimo. Grenčine v soku jajčevcev pospešujejo izločanje žolča in
lahko spodbujajo delovanje jeter. Jajčevci naj bi delovali tudi blago odvajalno
in protibakterijsko.
Kaj se tiče oskrbe- odstranjujem poškodovane liste, dodatno
gnojim, zalivam, odstranjujem stranske poganjke, če jih je preveč, odstranjujem
tudi koloradske hrošče.
Od sort imam najrajši bele melancane, saj ne vsebujejo
grenkih snovi in ga lahko takoj uporabljamo.
Vijolične sorte moramo prej posoliti, da izločijo grenko
snov.
Najrajši imam melancane v jogurtu.
MELANCANI V JOGURTU
Melancane narežemo na pol centimetra debele kose. Posolimo
in počakamo da spustijo vodo.
Posušimo in jih spečemo na olju.
Zložimo jih na papirnato brisačo da odteče odvečno olje.
V skledi zmešamo jogurt, dodamo sol, česen in začimbe po
želji. Jaz imam najrajši baziliko.
Še tople melancane potopimo v jogurt in pustimo v hladilniku
vsaj 1 uro da se ohladi.
Melancani morajo biti povsem potopljeni v jogurt. Pojemo jih
s hrustljavim kruhom.
Obožujem to jed v vročih poletnih mesecih!
Viške melancanov pa vložim za zimske dni.
VLOŽENI JAJČEVCI
melancani
origano
česen
olivno olje
kis
sol
Melancane olupimo in narežemo na tanke rezine. Posolimo jih
ter pustimo stati po občutku (5 ur čez noč), da spustijo vodo. Če so beli potem
jih uporabljamo takoj. Na kratko jih prevremo v mešanici kisa in vode (½ l kisa
in 2 l vode). V sesekljalnik dam olivno olje, česen in origano in vse
skupaj zmeljem v nek pesto, dodam sol. Vsak melancan namočim v ta pesto in jih
še tople zložimo v kozarec. Na koncu zalijemo z olivnim oljem.
Kozarce zaprem in dam v pekač z vodo v ogreto pečico na 200 stopinj za 15 min.
Lahko jih tudi polnimo.
Prerežemo ga na pol.
Sredico sesekljamo in prepražimo, lahko z mesom ali brez,
dodamo namočen kruh, jajce čebulo, poper sol, sir. S to maso napolnimo melancane in v pečici spečemo. Ob straneh dodam kar na pol narezane paradižnike, da
spustijo tekočino , tudi bučke dodam in potem nastane omaka s katero potem
polijemo po melancanih.
Lahko jih paniramo kot dunajske zrezke, izdelujemo lazanje,
musake , paprikaše in še še.
NAMAZ IZ JAČEVCEV
Pečico segrejem na 230 stopinj .
Jajčevec z vseh strani nekajkrat prebodem z vilicami. Položim ga
v pekač in ga pečem od 30 do 40 minut. Prerežem ga po dolžini in z žlico izdolbem
meso.
Meso jajčevca zmeljem v električnem mešalniku. Dodam limonin
sok, olupljen česen, sol in poper ter ponovno zmeljem.
Pred serviranjem dam namaz v skodelico ali na krožnik,
naredim na sredini luknjo in vanjo vlijem olje in posujem narezan origano.
Ni komentarjev:
Objavite komentar