DIVJI OHROVT- BRASSICA OLERACEA
Letos sem prvič posejala Raštiko nekje v mesecu maju na polsenčno mesto na
vrtu. Zemlji sem dodala kar nekaj kvalitetnega komposta. Poleti raste bolj
počasi, proti koncu poletja pa je zrasla v pravo orjaško rastlino visoko 1.5m.
Žal mi je, da je nisem privezala h kolu, ker se je od same teže kar ulegla na
tla.
Je odporna na nizke temperature. Pustila jo bom do spomladi, oziroma do
naslednjega leta, če le zima nebo prehuda. Je dvoletna rastlina in drugo leto
bo baje naredila semena..Je samonikla na zahodnem delu Mediterana.
Raštika je polna vitaminov in mineralov, tako, da jo bom
lepo pridno jedla v teh zimskih dneh.
V jeseni sem kuhala prilogo iz listov, pa mi okus ni bil nič
kaj posebno všeč. Prebrala sem, da je dober šele po prvi zmrzali. In počakala
sem.
Sedaj je pravi čas za
Raštiko. In res so odlični ti veliki listi. En list je kar zadosti za eno
enolončnico.
Tokrat sem jo skuhala iz čebule, česna, namočene čičerike, korenja,
paradižnikove mezge iz kleti , buče in seveda raštike. Vse skupaj sem dušila na
olivnem olju, zalila z vodo, dodala paradižnik in počakala, da se je čičerika
zmehčala. Nato sem polovico zelenjave skupaj z zeleno, ki jo imam še na vrtu
dobro zmiksala in dodala nazaj k juhi.
Ni komentarjev:
Objavite komentar