|
Ker imam vrtove na različnih lokacijah imam pri vsakem kompleksu
postavljena dva soda. V enem namakam rastline v drugem pa je voda,seveda
najboljša je deževnica.
Enkrat na teden ponavadi čez vikend,rastline zalijem z »vitamini«.In to
celo sezono. Včasih dam v sod tudi konjski gnoj.
Tekoče gnojilo iz listov gabeza
To rastlino imam najrajši in je tudi posajena na več mestih okrog vrtov.
Je trajnica in v enem letu jo štirikrat porežem,
Gabez vsebuje veliko železa, kalija, kalcija, fosforja in mangana ter
različne B – vitamine. Iz njegovih stebel in listov lahko napravimo gnojilo, ki
krepi in mineralno bogati rastline.
Analiza gabezovih listov: NPK (dušik, fosfor, kalij) 1.80-0.50-5.30.
Kilogram listov in stebel gabeza namočimo za 24 ur. Ko se preneha peniti,
je tekočina rjave barve in ima vonj po goveji gnojnici. Gnojilo moramo
razredčiti v razmerju 1:10 (1 liter gnojila na 10 litrov vode). S tem gnojilom
lahko gnojimo vse poletje 1x tedensko vso zelenjavo.
Učinkovito in vsestransko gnojilo dobimo, če zmešamo enak del koprivinega
in gabezovega gnojila ter dodamo 10-kratno količino vode. Dele gabeza lahko
primešamo tudi kompostu in ga obogatimo.
Uporabljam ga tudi za zastirko na vrtovih.
Je odličen kompostni aktivator, zato ga mešam v kompostnem kupu.
Tekoče gnojilo iz kopriv
Koprivno gnojilo je primerno za vso listnato zelenjavo, ki potrebuje večje
količine dušika.
1 kg svežih kopriv, ki ne semenijo,
namočimo v 10 litrov vode. Vsak dan premešamo s palico. Tekočina močno smrdi,
zato jo pripravljajmo v odmaknjenem delu vrta. Ko se preneha peniti, je
pripravljeno za uporabo.
Tekočino precedimo in razredčimo z 10-kratno količino vode. Poleti zalivamo
okolico rastlin enkrat tedensko. Koprive lahko uporabljamo tudi za prekrivanje
tal in s tem vplivamo na povečanje mineralne vrednosti tal in dejavnosti
mikroorganizmov.
Gnojila iz zelišč
Če nam ostajajo večje količine zelišč, si lahko pripravimo odlično gnojilo,
ki tudi poživi delovanje mikroorganizmov in poveča odpornost rastlin. Primerno
je za plodovno zelenjavo. Gnojilo začnemo pripravljati jeseni.
Vsa neporabljena zelišča (razen baldrijana) narežemo v veliko posodo. Če
imamo na voljo, dodamo koprive in čebulne lupine. Ko se zima približuje svojemu
koncu, grede polijemo z gnojilom.
Škropivo za
vrt naredim sama iz rastlin, ki rastejo na vrtu ali pa v okolici
Škropivo iz njivske preslice
Njivska preslica vsebuje veliko kremenčeve kisline. Uporabna je za zatiranje
plesni, rje, škrlupa, pršic in rdečega pajka .
1 kg sveže ali 150g posušene preslice namočimo preko noči v 10 litrih vode.
Zjutraj poberemo preslico in jo skupaj z delom nastale tekočine kuhamo. Počasi
naj vre 30 minut. Vse skupaj ohladimo (pokrito) in primešamo preostanek
tekočine. Nastalo tekočino razredčimo v razmerju 1:5 (1 liter tekočine
razredčimo s 5 litri vode). Precedimo in ob sončnem vremenu poškropimo
prizadete rastline. Če prvo škropljenje ni učinkovito, ponovimo. Dobre rezultate
dosežemo tudi, če škropivo mešamo s škropivom iz kopriv v razmerju 1:1.
Škropivo iz kopriv
Uporablja se za uničevanje listnih uši. Istočasno je tudi gnojilo ter
povečuje krepkost in odpornost rastlin.
1 kg svežih kopriv namočimo v 10 litrov vode. Po 24 urah tekočino precedimo in poškropimo rastline z
vseh strani. Kopriv ne namakamo dlje, ker začne plahneti učinkovitost. Postopek
po potrebi ponovimo čez nekaj dni.
Škropivo iz čebule in česna
Uporaben je za zatiranje pršic in plesni in pri porjavelosti krompirjevih
rastlin. Če kuhamo lupine čebule, dobimo škropivo proti žuželkam.
V 10 litrih vode namočimo pol kilogram a narezane čebule in česna. Ko se
tekočina neha peniti, jo razredčimo z desetkratno količino vode. S tekočino
zalijemo zelenjavne grede.
Škropivo iz pelina
Z njim zatiramo številne uši, rjo na ribezu, gosenice, mravlje in pršice na
robidnicah.
1/3 kg svežih ali 30 g suhih pelinovih listov namočimo v 10 litrih vode za
3 dni. Precedimo in nerazredčeno škropimo po prizadetih rastlinah. Pelina ne
kompostiramo, ker se mu deževniki izogibajo.
Škropivo iz rabarbarinih listov
Uporablja se pri zatiranju porovega molja, ki objeda porove liste.
1 kg rabarbarinih listov polijemo s 6 litri kropa. Pustimo stati 24 ur,
nato precedimo in s tekočino zalijemo porove liste.
Škropivo iz paradižnikovih listov
Deluje proti metuljem in gosenicam kapusovega belina, ki napada zeljnate
rastline.
Škropivo pripravimo tako, da naberemo dve pesti paradižnikovih
listov ter odlomljenih stranskih poganjkov in jih zmečkamo. Namočimo v 2
litra vode za 3 ure. Nato prizadete rastline temeljito poškropimo z vseh strani
Škropivo iz cvetočega vratiča
To škropivo je ljudem strupeno. Uporabljamo ga za zatiranje škodljivcev na
vrtnih jagodah, malinovega hroščka, pršic, listnega zavijača, rje na rastlinah
in plesni.
¼ kg svežih listov, stebel in cvetov ali 15 g posušene rastline namočimo v
5 litrih vode. Lahko jih tudi skuhamo kot preslico. Poleti škropimo tla okoli
rastlin, pozimi pa tudi rastline. Po cvetenju rastlin in jeseni škropimo s
tekočino, ki smo ji dodali še liter vode.
So sodovi, kjer namakamo npr. gabez, koprivo pokriti?
OdgovoriIzbrišiNimam opokritih sodov, potrebno pa je nekajkrat premešati brozgo.
OdgovoriIzbrišiNikakor mi ni jasno, naredim pvc posodo 15 litrov, dodam 1 kg mladih kopriv drugi dan škropim, in ostane mi polovica.
OdgovoriIzbrišiKaj z ostankom.
Je še samo za gnojilo, ali je še učinkovito za zatiranja bolezni?
Zanima me še katero preslico nabiramo in kdaj?
Obstaja namreč več vrst preslice.
Njivska pa ima plodne in neplodne.
Sedaj poganjajo (12.04.2016), saj tako mislim plodne trosovke.
So le te tiste ki ji nabiramo za škropljenje ali za zdravilo za ljudi??
Če kdo zna jasne odgovore se lepo zahvaljujem, mislim da bo vsem eko v veliko pomoč!!
Mizarski mojster, strokovnjak izvedenec in cenilec za mizarstvo in ljubiteljski vretnar, 040613051.
Pozdravljeni g. Fabijan
OdgovoriIzbrišiSe opravičujem ker tako pozno odgovarjam.
To kar vam ostane pri namakanju kopriv pustite še naprej namočeno in ko se neha peniti uporabite kot gnojilo, ki ga razredčite z vodo.
Glede preslice - tudi meni je ta rastlina uganka.
Sem pa našla ta prispevek, kje je zelo lepo opisano:
http://carovnijezmalekmetije.blogspot.si/2015/05/preslica.html
Lep pozdrav Tanja