Strani

četrtek, 25. februar 2016

DIVJA HRANA V MESECU FEBRUARJU


     Nekaj na vrtu, nekaj na travniku.....





Včeraj  ko sem nabirala regrat za solato sem prvič letos tudi nabrala Vinograjski luk .
Uporabljam ga na enak način kot drobnjak, izkopljem pa tudi čebulice.
Kdor ne pozna te divje rastoče rastline, ki jo lahko tudi pojemo, sem povzela nekaj podatkov iz knjige : Ljubiša Grlić-Užitne divje rastline, 1980. Kje so časi, ko sem še živela v Ljubljani in si vsak teden kupila knjigo v antikvariatu!


VINOGRAJSKI LUK-Allium vineale L.

Vinograjski luk zraste do 70 cm visoko.Ima jajčasto čebulico, obdano z belkasto kožico, ki se pozneje raztrga.Nadzemno steblo je zelo tanko in navadno sano dod polovice obraslo z listi, ki so izredno tanki, cevasti in v prerezu votli.Zgornja stran listov je žlebasto vbočena.Majhno socvetje na vrhu nadzemenga stebla je sestavljeno iz številnih rdečih, redkeje zelenkastih ali belih cvetov, ki se razvijejo od junija do oktobra.Vsa rastlina ima močan vonj in okus po česnu.
Vinograjski lik raste po sončnih tratah in gozdnih obronkih, po zapuščenih njivah in vinogradih, ob poteh in ob grmovju, ponekod pa ga tudi gojijo.Pri nas je ta rastlina ena najbolj razširjenih divje rastočih vrst luka.Mlade liste in čebulice lahko uporabimo kot začimbo namesto gojenih vrst luka. V listih je veliko več vitaminov, kot v čebulicah.



Vinograjski luk sem izkopala in oprala in ga skupaj z Navadno zvezdico pripravila za večerjo!


Navadno zvezdico verjetno vsi poznate, kdor pa ne, pa lahko prebere še o njej.
Letos zima ni bila tako  "zimska", tako da zvezdico najdemo že februarja. V tem času nimamo na vrtovih še nič pametnega, zato lahko pojemo tudi nekaj divjega ...




NAVADNA ZVEZDICA-Stellaria media 

Drugi imeni: kurja črevca, srednja zvezdica

Navadna zvezdca je nizko eno ali dvoletno zelišče z 10 do 15 cm dolgim, zelo nežnim, mehkim, močno razraslim in v prečnem prerezu okroglim steblom, ki je prileglo in se plazi po zemlji ali pa se nekoliko dviga iz vodoravnega položaja.Na spodnjih delih stebla se pogosto razvijajo adventivne korenine. Listi so nasprotno nameščeni, drobni, ovalni ali srčasti, na vrhu kratko zašiljeni in celorobi. Spodnji stebelni listi so na dolgih in zelo tankih pecljih.Rastlina zelo dobro prenaša mraz in pogosto razvija cvetove in plodove tudi pozimi.
Navadna zvezdica je povsod razširjen in je zelo nadležen plevel.Raste po njivah, vrtovih in vinogradih.Zlasti ji ustrezajo plodna in ne preveč suha tla, kjer se pojavijo v velikih množinah.
Za pripravo zelenavnih jedi lahko uporabljamo mlade in nežne nadzemne dele navadne zvezdice, ki so najokusnejši in najsočnejši po močnejših pomladanskih ali jesenskih deževjih.
Nabiramo jo od pomladi do pozne jeseni in tudi v času blagih zim. Rastline najhitreje naberemo, če jih pulimo skupaj s koreninami, ki jih potem odstranimo. Odstraniti moramo tudi trše dele stebla.
Mlada in sočna olistana stebla navadne zvezdice so še posebej okusna, če jih pripravimo kot špinačo, kuhamo 2-4 minute.
Nekateri nemški pisci priporočajo tudi uživanje surovih stebel v solati.



Pečena domača račja jajca  z dušeno Navadno zvezdico in pražen Vinograjski luk z olivni oljem.
Preprosto in dobro!





Ni komentarjev:

Objavite komentar